Regija     | 09.12.2018. 14:33 |

U Sarajevu održana osnivačka skupština Balkan liberty network-a

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Konferencija „Poduzetništvo i sloboda“, koja je počela 7. decembra, završena je danas u Sarajevu, a domaćin i organizator je bio Liberalni forum.

Predsjednik Liberalnog foruma Danijal Hadžović je kazao Feni da Balkan liberty network predstavlja mrežu organizacija s prostora čitavog Balkana, ne samo zapadnog Balkana, koje zagovaraju neke principe i vrijednosti liberalizma, od vođenja države, ekonomskih politika, društvenih vrijednosti ...

- Odlučili smo da te organizacije koje postoje i djeluju na ovom prostoru i dijele slične vrijednosti i ciljeve, organizujemo u jednu mrežu kako bismo mogli lakše razmjenjivati iskustva, znanja, politike, resurse koje imamo. Odlučili smo se okupiti u Sarajevu kako bismo potpisali dokument i imali osnivačku skupštinu o formiranju Balkan liberty networka - kazao je Hadžović.

Dodao je da su za sada to BiH, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, a u narednom periodu planiraju da u mrežu uključe organizacije i sa teritorije Kosova i iz Albanije.     

Uz to, dodao je Hadžović, održana je i konferencija „Poduzetništvo i sloboda“ na kojoj su sudjelovali relevantni sagovornici iz svijeta politike, ekonomije, biznisa...

Tokom prethodna tri dana, na konferenciji su između ostalog, učestvovali Velimir Šonja, ekonomista iz Hrvatske, bivši premijer Srbije Zoran Živković, profesor Ante Domazet, Slaviša Tasić.

Konferencija se bazirala na panelima i predavanjima posvećenim ekonomskim i političkim pitanjima vezanim za poduzetništvo i tržišnu integraciju regiona, uključujući regulatorne politike, zakonodavna pitanja, statistike, ljudsku slobodu i nove tehnologije.

Balkan Liberty Network naziv je krovne asocijacije balkanskih istraživačkih organizacija, think tankova i studentskih grupa koje su se u Sarajevo prvi put okupile kako bi u akademskoj atmosferi razgovarale o poduzetništvu i slobodi u regionu. 

BLN čine sljedeće organizacije: The Lucha Institute (Crna Gora), CEA (Hrvatska), Ohrid Institute (Makedonija), Multi (Bosna i Hercegovina) te Liberalni forum (Bosna i Hercegovine) koji je i domaćin i organizator prve konferencije Balkan Liberty Networka.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ilma Hodžić i Druga gimnazija Sarajevo pobjednici 'Ekonomske olimpijade' 2022.

U Sarajevu održan skup posvećen sjećanju na Paddya Ashdowna

Šunje: Preduzeća moraju biti distancirana od političkih partija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana