Svijet     | 09.12.2018. 17:46 |

Mogherini: Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je kamen temeljac

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 9. decembra (FENA) - Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini je u ime Evropske unije, povodom Dana ljudskih prava, izjavila da su se prije 70 godina, države članice Ujedinjenih nacija okupile kako bi usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima te da je ovaj iskorak ujedinio svijet nakon najveće tragedije u historiji čovječanstva.

- Od tada smo postigli znatan napredak. Univerzalna deklaracija se pokazala kao kamen temeljac međunarodnog prava o ljudskim pravima na temelju kojeg su mnoge zemlje izgradile snažnu i otpornu strukturu za zaštitu ljudskih prava. Danas je broj onih koji žive u odgovarajućim uslovima ljudskih prava veći nego ikada ranije u historiji čovječanstva. Sedamdeseta godišnjica Univerzalne deklaracije pravi je trenutak da se podsjetimo kako su ljudska prava imala sveobuhvatan utjecaj na naša društva - navodi Mogherini u izjavi.

Dodaje da je upravo iz ovog razloga Evropska unija, zajedno sa zemljama partnerima iz različitih dijelova svijeta, pokrenula inicijativu „Uspješne priče o ljudskim pravima“, koje pokazuju svijetu da promocija i poštivanje ljudskih prava jačaju temelje naših društava i omogućuju njihov razvoj.

- Iako te priče u nama mogu buditi nadu i optimizam, ljudska prava ne možemo uzimati zdravo za gotovo. Svjesni smo toga s kojim se problemima ljudi širom svijeta suočavaju: s kršenjima ljudskih prava, ugrožavanjem demokratije i smanjivanjem prostora za djelovanje civilnog društva - kaže Mogherini.

Od donošenja Univerzalne deklaracije, civilno društvo i aktivisti u oblasti ljudskih prava doprinijeli su promociji i zaštiti ljudskih prava kroz miroljubiv dijalog i izgradnju pluralističkih demokratija.

Mogherini napominje da se u svijetu sve više pojačava pritisak na slobodu govora i djelovanje civilnog sektora, kroz nasilne napade, prisilne nestanke i represivne režime evidentiranja.

- EU nastavlja i dalje snažno podržavati civilno društvo i nastavit ćemo s naporima da djelujemo i suprotstavljamo se uznemiravanju i zastrašivanju civilnog društva, uključujući organizacije žena i mladih. Podrška aktivistima u oblasti ljudskih prava, uključujući ljudska prava žena, jeste u samom središtu vanjske politike Evropske unije i oblasti ljudska prava i jedan od njenih glavnih prioriteta. EU je vodeći svjetski donator lokalnim organizacijama civilnog društva, sa iznosom od preko dvije milijarde eura koji se osiguravaju svake godine, a što čini dvije trećine ukupne globalne podrške - navodi se u izjavi Federice Mogherini.

Danas, dodaje se, EU također potvrđuje svoje čvrsto opredjeljenje multilateralnom sistemu ljudskih prava kao platformi putem koje međunarodna zajednica najbolje može odgovoriti na kršenje ljudskih prava i tražiti odgovornost, na međunarodnoj i na regionalnoj razini.

- Kroz primjenu međunarodnog okvira ljudskih prava unutar naše Unije, pridržavamo se istih standarda koje očekujemo od svojih partnerskih zemalja širom svijeta. To znači i da kontinuirano nastojimo poboljšati situaciju u području ljudskih prava i u Uniji i izvan nje. Na taj način nastavljamo poštivati obavezu koju smo preuzeli prije 70 godina, u čijem središtu leži temeljna činjenica da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka te da svi moramo djelovati u duhu poštovanja i solidarnosti - navodi se u izjavi Federice Mogherini.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada - Svuda u svijetu ljudska prava i pravna država su na udaru

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom