Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 14:43 |

Pedeset godina TMP Društva za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - TMP Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba d.o.o. Sarajevo danas obilježava 50 godina postojanja i rada.

Povodom 50 godina od osnivanja i uspješnog rada Društva u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, danas je upriličena svečanost, kojoj je prethodila svečana sjednica Upravnog odbora Saveza slijepih FBiH i Nadzornog odbora TMP-a.

- TMP na današnji dan puni 50 godina postojanja i rada i to možemo zahvaliti naporima, entuzijazmu i altruizmu mnogih ljudi koji su u okviru ovih 50 godina djelovali, bili zaposleni. Danas se malo koje privredno društvo može pohvaliti nekim dugim vijekom postojanja, a mi koji zapošljavamo slijepe i slabovidne i druge osobe s invaliditetom upravo to danas obilježavamo na jedan svečani način - kazao je Feni direktor Društva Veselin Rebić.

Dodao je da su u TMP-u ponosni da nakon 50 godina mogu kazati da su najstarija i najveća zaštitna radionica koja primarno brine o zapošljavanju slijepih i slabovidih osoba, ali i o osobama svih drugih vrsta invaliditeta.

Rebić je podsjetio da je zaštitnu radionicu TMP-a osnovao Savez slijepih BiH 10. decembra 1968. godine kao Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba u Nedžarićima - Sarajevo, sa ciljem da razvija programe i provodi djelatnosti u okviru kojih će se profesionalno rehabilitirati i zapošljavati slijepe i slabovidne osobe i druge osobe sa invaliditetom, što je i danas misija ovog Društva".

- Djelatnost TMP-a bila je bazirana na izradi predmeta od trikotaže, metala i plastike, po čemu i danas nosi naziv TMP - kazao je Rebić.

Dodao je da je brzi razvoj TMP- a bio moguć jer se proizvodnja zasnivala na tijesnoj saradnji sa gigantima poput UNISA, Energoinvesta i Famosa, za koje su se izrađivali dijelovi od metala i plastike za njihove proizvode, a predmeti od trikotaže su završavali čak i na ruskom tržištu.

TMP je tada raspolagao sa više od 100 teških strojeva i više od 1.000 pristroja i sitnih alata.

Prije rata u BiH 1992.-1995. TMP je zapošljavao 123 radnika, od kojih 75 osoba sa invaliditetom, a među njima 54 slijepe i slabovidne osobe. U ratu su objekti TMP-a razrušeni, devastirani, a kompletna oprema je opljačkana ili uništena.

Po završetku rata, a nakon reintergracije naselja Nedžarići, manja grupa prijeratnih radnika TMP-a okupila se, i to većinom osobe bez invaliditeta koji su pristupili rašćišćavanju, da bi se stvorili uslovi da se uopće može dolaziti u krug TMP-a. U 2005. godini izvršena je potpuna sanacija i rekonstrukcija objekata TMP-a sredstvima Vlade Kantona Sarajevo, dobijenim preko Službe za zapošljavanje KS u okviru programa poticaja zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čime su stvoreni preduslovi za osmišljavanje i realizaciju konkretnih programa zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba i drugih osoba s invaliditetom.

- Vlastitim naporima da ponovo pokrenemo neke djelatnosti u cilju zapošljavanja slijepih i slabovidih osoba, uspjeli smo uvesti djelatnosti koje su se mogle brzo pokrenuti i u okviru kojih smo mogli stvarno radno angažirati slijepe osobe ostale u radnom odnosu nakon rata - kazao je Rebić.

Postojeće djelatnosti TMP-a su prženje i pakovanje kafe, pakovanje zrnastih i praškastih proizvoda, štamparske usluge i izrada ključeva, maloprodaja mješovite robe, fizioterapeutske usluge, ugostiteljske usluge, proizvodnja organske hrane u plasteniku, proizvodnja papirnih salveta, ručna izrada predmeta od prirodne kože i ručna izrada nakita.

U TMP-u trenutno radi 41 zaposlenik, od kojih su 32 osobe sa invaliditetom i jedan invalid rada. Petnaest su osobe sa 100 posto invaliditetom, a samo je osam zaposlenika bez invaliditeta.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U sarajevskom Domu mladih u maju obilježavanje 50 godina Bijelog dugmeta

Pozderac-Lejlić: Prostorni kapaciteti kojima raspolaže ALU Sarajevo postaju tijesni

Manifestacijom 'Dani Instituta za jezik' ova institucija obilježava 50 godina

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu