Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 14:41 |

Sistemskim rješenjima prevenirati slučajeve rodno zasnovanog nasilja

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Prema pokazateljima iz određenih studija, čak 47 posto žena u Bosni i Hercegovini iskusilo je tokom života neki od oblika nasilja, što svjedoči o ozbiljnosti tog problema i potrebi da se sistemski djeluje u pravcu suzbijanja i adekvatnog sankcioniranja rodno zasnovanog nasilja, odnosno nasilja nad ženama kao učestalog oblika kršenja ljudskih prava.   

Istaknuto je to danas na prigodnom skupu u Sarajevu, a u povodu zvaničnog završetka kampanje "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“, događaju koji koincidira s obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava, 10 decembra.

Radi se o kampanji realiziranoj u okviru globalne akcije "Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja“ i u organizaciji asocijacije za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena "UN Women u BiH“.

Predstavnik UN Women u BiH David Saunders upozorio je kako nasilje nad ženama predstavlja globalni problem današnjice, podsjećajući na Istanbulsku konvenciju (Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji) kao jedan od ključnih instrumenata zaštite ljudskih prava, a koju je ratificirao veliki broj zemalja, među kojima i BiH.

Precizirao je u izjavi za medije kako ta konvencija predstavlja svojevrsnu prekretnicu, jer definira obaveze zemalja-članica da se angažiraju na prevenciji rodno zasnovanog nasilja i zaštiti žrtava tog oblika nasilja, te procesuiranju njegovih počinitelja.

Na značaj efikasnog djelovanja na tom planu i saradnje s civilnim sektorom, ukazala je pomoćnica gradonačelnika Sarajeva za lokalnu samoupravu Dragana Solaković, dovodeći to u širi kontekst - put približavanja BiH članstvu u EU.

- Grad Sarajevo je podržalo ovu i podržat će sve ovakve kampanje i tražit će od nadležnih institucija vlasti sistemska rješenja - istaknula je Solaković, navodeći da postoje dobri zakoni i međunarodne konvencije koje je BiH usvojila, te da treba ići u realizaciju sistemskih rješenja.

Glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo (KS) Suvada Kuldija kazala je, u osvrtu na multisektorsku saradnju u prevenciji nasilja, kako nasilje u porodici predstavlja krivično djelo te da policijski službenici u tom pogledu postupaju u skladu sa KZ-om i ZKP-om, a radi se o krivičnim djelima protiv braka, porodice i mladeži.

Podsjetila je kako su Upravi policije MUP-a KS u prvih deset mjeseci o.g. prijavljena 194 slučaja nasilja u porodici, pocrtavajući važnost saradnje žrtve prilikom provođenja odgovarajućih zaštitnih mjera, kao i socijalnog tretmana i obaveznog liječenja od različitih vrsta ovisnosti koje su, nerijetko, povod ili uzrok nasilju.

Na različite aspekte prevencije i djelovanja na eliminiranju pojave rodno zasnovanog nasilja osvrnuli su se zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i šefica razvojne saradnje u Ambasadi Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Marie Bergstrom, istaknuvši značaj aktivizma i angažmana na njegovanju vrijednosti nenasilnog društva, rodne ravnopravnosti i poštivanja ljudskih prava kao ključnih evropskih principa.

Potcrtali su spremnost da i nadalje podržavaju realizaciju projekata osnaživanja žena i ostvarivanja rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini, uključujući i njihovu zastupljenost u javnom prostoru - političkom i ekonomskom životu, kao i procesu odlučivanja.

U fokusu završnog događaja kampanje - Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno, između ostalog, bilo je i predstavljanje IT rješenja srednjoškolaca za primjenu u prevenciji nasilja, odnosno TraceBrace narukvice čiji korisnik u slučaju opasnosti može poslati SOS poruku.

Riječ je o poruci koja može biti proslijeđena unaprijed određenom kontaktu, kao i veb stranici NisiSama, prvom vršnjačkom portalu kreiranom radi pružanja podrške mladim djevojkama i njihovom osnaživanju, a o čemu su govorili bh. srednjoškolci koji su neposredno angažirani na tim projektima.

U sklopu spomenute kampanje, građanke i građani su diljem BiH bili u prilici da tokom besplatnih vožnji u narandžastom UN Women autobusu u razgovoru s predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija saznaju više o vrstama nasilja, načinima spriječavanja i zaštiti onih koji su preživjeli nasilje, te oblicima prevencije, uključujući i informacije o rodnim stereotipima, pravilnoj percepciji muško-ženskih odnosa te ulozi odgojnih i obrazovnih institucija na tom planu.

Narandžasti UN Women autobus danas je posljednjeg dana kampanje vozio u Sarajevu, a prije Sarajeva, ovaj autobus posjetio je Livno, Bihać, Banja Luku, Bijeljinu, Brčko, Istočno Sarajevo i Mostar. 

Taj autobus je tokom 16-todnevne kampanje prešao 2.907 kilometara tokom koje su njeni sudionici u direktnom razgovoru s građanima proveli ukupno 112 sati, informirajući ih o ključnim detaljima koji se vežu za rodno zasnovano nasilje, uključujući i način odgovora na taj oblik društveno neprihvatljivog ponašanja i pitanje - kome se obratiti za pomoć, te kako građani mogu preventivno djelovati. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'