Ekonomija     | 11.12.2018. 13:57 |

Vlada FBiH finansira izgradnju poduzetničkih zona u 5 općina i dva grada

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 11. decembra (FENA) - Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić u utorak je u Mostaru potpisao ugovore sa sedam jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, kojima je u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona dodijeljeno 1.515.364,22 maraka.

Sredstva su dobile općine Visoko, Vitez, Maglaj, Gračanica i Posušje te gradovi Zenica i Livno. Iznos dodijeljenih sredstava kreće se od 150 do 250 hiljada maraka, dok je sufinansiranje jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale za bespovratna sredstva minimalno trideset posto od ukupne vrijednosti projekta.

- Riječ je o drugom javnom pozivu u kojem udružujemo novce s jedinicama lokalne samouprave u svrhu poboljšanja poduzetničke infrastrukture u poslovnim zonama u Federaciji BiH, promocije poslovnih zona, kao i jačanja usluga korisnika u poslovnim zonama - istakao je ministar Zukić.

Očekuje se, kaže ministar, da će se na osnovu ovih projekata u tim poslovnim zonama osnovati 53 mala i srednja poduzeća te zaposliti 430 novih radnika.

Livanjski gradonačelnik Luka Čelan istakao je kako je Grad Livno dobio sredstva za izgradnju prometnice u Gospodarskoj zoni Jug, čime će biti završena kompletna infrastruktura u toj zoni u kojoj već ima oko 300 uposlenih.

- Nadamo se da ćemo realizacijom ovog projekta stvoriti još bolje uslove za razvoj privrede i nova upošljavanja u toj zoni - kazao je Čelan te dodao kako je ovo dobar primjer saradanje jedinica lokalne samouprave s višim razinama vlasti i da se nada da će ovakvih projekata biti i u budućnosti.

 Predstavnica Općine Visoko Amila Koso naglasila je kako su dodijeljena sredstva namijenjena Poslovnoj zoni Ozrakovići, i to za izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i vodovoda.

- Raduje nas činjenica da nakon niza projekata koje je općina Visoko uradila u ovoj poslovnoj zoni, možemo kroz izgradnju saobraćanice zaokružiti jednu lijepu infrastrukturnu priču, naročito zbog činjenice što je Poslovna zona Ozrakovići trenutno možda i najbitnija i najperspektivnija poslovna zona u FBiH, a možda i u BiH - ocijenila je Koso.

Također, dodala je, kao općina ponosni su na ostvarenu saradnju s poslovnim subjektima i raduje ih činjenica što su općina Visoko i njeni privrednici već tri godine zaredom na tronu što se tiče izvoza u Zeničko-dobojskom kantonu.

Inače, ulaganja u razvoj poduzetničkih zona u posljednjih pet godina rezultirala su pozitivnim efektima s aspekta ulaska novih privrednih subjekata u ove zone, a evidentno je i povećano novoupošljavanje u zonama koje su bile sufinancirane od strane navedenog Ministarstva.

 S obzirom da su ovo grant sredstva koja se u 2018. godini dodjeljuju drugi put, (u 9. mjesecu ove godine potpisani su ugovori o dodjeli grant sredstava za poduzetničke zone s 20 jedinica lokalne samouprave), u 2018. godini je za poduzetničke zone ukupno odobreno 5.3 miliona maraka za 27 jedinica lokalne samouprave, kroz čije će se projekte zaposliti 1.336 radnika u 95 novih poduzeća u ovim zonama.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Lendo: Neka vjera u Boga i radost Uskrsa budu putokaz prema jačanju zajedništva i povjerenja

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom