Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 15:42 |

U BPK nastavljen program zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. decembra (FENA) - Na području Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde nastavlja se realizacija programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca. Danas je raspisan 15-dnevni javni poziv za poslodavce koji će kroz ovaj program zaposliti 12 nezaposlenih osoba iz ove kategorije boračke populacije.

Kako je Feni kazao premijer BPK Emir Oković, programom će ovoga puta biti obuhvaćeno pet nezaposlenih osoba s visokom i sedam sa srednjom stručnom spremom. Program implementira Služba za zapošljavanje BPK, uz podršku Federalnog zavoda i kantonalne Vlade.

- Poslodavci mogu biti iz javnog i privatnog sektora s tim što javni sektor ima određene limitirajuće faktore jer za status državnih službenika ili namještenika konkurs mora ići putem agencije. Naše iskustvo iz prethodnog perioda govori da implementacija ide puno brže putem javnih službi, ustanova, bolnica i slično i očekujemo nastavak pozitivnih trendova u tom smislu, sve s ciljem da te osobe dobiju stalno zaposlenje - kazao je Oković.

Podsjetio je da je ovaj program prema Federalnom zavodu za zapošljavanje 2016. godine kao pilot projekat inicirao upravo BPK Goražde te da je njegova implementacija u prošloj godini dala veoma dobre rezultate.

- Od 30 osoba koje su bile obuhvaćene programom, 78 posto njih je dobilo stalno zaposlenje što je zaista dobar rezultat na osnovu kojeg je taj pilot projekat realizovan i u drugim kantonima u FBiH. Slobodno mogu reći da smo ponosni što je na osnovu naše ideje značajan broj osoba iz ove kategorije obuhvaćen u FBiH - istakao je Oković.

Za realizaciju trenutnog programa sredstva u iznosu od 95.000 KM u omjeru od po 50 posto obezbijedili su Federalni zavod i kantonalna Vlada. U periodu od godinu dana poslodavcima koji budu obuhvaćeni programom mjesečno će se isplaćivati iznos od 800 KM za visoku i 500 KM za srednju stručnu spremu. 

Prema podacima Službe za zapošljavanje BPK, na evidenciji se zaključno sa novembrom nalazilo 76 osoba iz kategorije djece šehida i poginulih boraca. Po riječima premijera Okovića, upravo sredstva su limitirajući faktor zašto je ovoga puta obuhvaćeno samo 12 osoba.

- Mi smo kod početka iplementacije prethodnog programa na evidenciji imali oko 40 osoba zainteresovanih za učešće u programu. Ta činjenica, kao i trenutna sredstva koja imamo su parametri koji su odredili obim aktuelnog programa za koji se nadam da će ponovo dati dobre rezultate - kazao je premijer BPK Goražde.

U Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde pozdravljaju nastavak implementacije ovog programa. Predsjednik Admir Osmanspahić ocjenjuje pozitivnim sva nastojanja usmjerena na brigu o djeci šehida iako bi, kako kaže, ona trebala biti i veća. Podsjeća da je ova inicijativa krenula od krovne organizacije porodica šehida i poginulih boraca te da je pozitivno što ju je prihvatila Vlada BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta