Ekonomija     | 10.12.2018. 15:51 |

Čapljina dobila elektronski registar

FENA Saopćenje

ČAPLJINA, 10. prosinca (FENA) - U Čapljini je u ponedjeljak obilježen završetak implementacije ključnog dijela aktivnosti Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okružja na lokalnoj razini – LIFE, kojeg provodi Međunarodna financijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Tom je prigodom pokrenut elektronski registar općine Čapljina, kao izravan rezultat ukupnog pojednostavljenja i usklađivanja svih administrativnih postupaka provedenih Projektom LIFE, a građanima je dostupan na internetskoj adresi www.eregistar.capljina.ba.

E-registar na jednom mjestu nudi sve potrebne informacije o tome koja je općinska služba mjerodavna za određeni postupak, koju je dokumentaciju potrebno priložiti za njegovo pokretanje, koliko će postupak koštati i u kojem će roku biti riješen.

E-registar omogućuje i preuzimanje odgovarajućih obrazaca i zahtjeva, što također gospodarskim subjektima i građanima olakšava pristup uslugama općine, te značajno unapređuje transparentnost i predvidivost rada općinske uprave.

Racionalizacijom propisa i smanjenjem iznosa administrativnih pristojbi, povećava se učinkovitost i konkurentnost čapljinskog gospodarstva, što će potaknuti investicijsku aktivnost, priopćeno je iz Općine Čapljina.

Uštede u novcu i vremenu ostvarene su smanjenjem iznosa administrativnih pristojbi za podnošenje zahtjeva Općini, smanjenjem broja dokumenata potrebnih za pokretanje postupaka ili njihovim pribavljanjem po službenoj dužnosti od strane Općine, te ukupnim skraćenjem vremena potrebnog za rješavanje potpunog zahtjeva.

U prosjeku, rokovi za rješavanje skraćeni su za 37 posto, a u slučaju građevne dozvole čak i 50 posto. To znači da Općina sada izdaje građevnu dozvolu investitoru u roku 30 dana od trenutka podnošenja kompletiranog zahtjeva, u odnosu na 60 dana koliko je trebalo prije provedbe reformi LIFE.

Projektom LIFE uspostavljen je i podržan rad Mehanizma koordinacije za suradnju s privatnim sektorom putem kojeg su lokalni gospodarstvenici institucionalno uključeni u dijalog s općinskom administracijom, te aktivno sudjeluju u procesu kreiranja rješenja za poboljšanje poslovnog ozračja u svojoj općini. Unaprijeđen je sustav servisiranja investitora po načelu „sve na jednom mjestu“.

Nadalje, u suradnji s timom stručnjaka pripremljen je i sveobuhvatni investicijski profil općine Čapljina koji objedinjuje konkretne projektne prijedloge, s istaknutim lokacijama, njihovim potencijalima, uz napomenu kakvu potporu investitor može očekivati ukoliko se odluči za realizaciju pojedinih projekata. Investicijski profil općine Čapljina dostupan je na adresi https://capljina.ba/2018/11/20/investicijski-profil/.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Uručeni ključevi novih stanova za 42 porodice u Čapljini

U Čapljini uhapšena osoba, pronađeno 28 stabljika Cannabisa

U Čapljini 27 mladih potpisalo ugovor o sufinanciranju prve stambene nekretnine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo