Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 17:16 |

Završena kampanja 'Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Kampanja 'Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno' završena je zaključkom da je prevencija nasilja odgovornost institucija ali i svih građana i građanki.

Narandžasti UN Women autobus tokom 16 dana aktivizma prešao je 2.907 kilometara, a u razgovoru s građanima i građankama Livna, Bihaća, Banje Luke, Brčkog, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Mostara i Sarajeva, predstavnici institucija koje djeluju u sistemu zaštite proveli su 112 sati.

Na završnom događaju kampanje predstavnik UN Women, David Saunders, kazao je da je ovogodišnji slogan kampanje upravo pozivao na zajedničku akciju u prevenciji nasilja.

- Prevencija je zaista ključna i ona nije odgovornost samo institucija vlasti nego svih nas. Svi mi smo imali priliku susresti se s nekim ko je pretrpio ili počinio nasilje i na svima nama je da zajedno radimo na suzbijanju nasilja - kazao je Saunders.

Također, naglasio je kako se bh. institucije više fokusiraju na direktni rad s osobama koje su pretrpjele nasilje, nego na prevenciju, ali i da su se desili pomaci u školama i zdravstvenim institucijama kada je prevencija u pitanju.

I rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu je u panel diskusiji ukazala na to da su ljudska prava osnov za  sigurnost, razvoj i mir, te istakla kako su nažalost netolerancija, ksenofobija i nacionalizam svugdje u porastu, a da sigurniji i prosperitetniji svijet za sve buduće generacije ne možemo očekivati ukoliko svi ne stanemo u odbranu ljudskih prava za sve.

- Započnimo tako što ćemo stati u odbranu prava žena koje proživljavaju nasilje poručila je.

Pored ostalog, šefica Švedske razvojne agencije SIDA Marie je najavila kako će Švedska nastaviti podržavati rad UN Women BiH na rodnoj ravnopravnosti, saopćeno je iz UN Women.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'