Svijet     | 11.12.2018. 10:10 |

Merkel i Putin razgovarali o Ukrajini, Siriji, INF sporazumu

FENA Internet

MOSKVA/BERLIN, 11. decembra (FENA) - Ukrajinske provokacije u Crnom moru, problem rješenja situacije u Siriji i situacija vezana za planove SAD da se povuku iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF sporazum), bili su u fokusu telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel, saopćio je sinoć Kremlj.

"Strane su nastavile razgovore o situaciji nakon ššto su ukrajinski brodovi 25. novembra povrijedili rusku granicu. Strane su izrazile zajedničko interesovanje za sprečavanje eskalacije napetosti u Azovskom moru i Crnom moru, kao i rješavanju problema koji su proistekli iz provokativnih akcija ukrajinskih vlasti", navodi se u saopćenju Kremlja.

Navodi se da je dvoje lidera razgovaralo i o pitanjima vezanim za rješenje situacije u Siriji i da su "konstatovali prioritetnu prirodu ohrabrivanja unutarsirijskog dijaloga i formiranja Komiteta za donošenje ustava".

"Lideri su razmijenili mišljenja o situaciji u sferi strateške sigurnosti  u svjetlu planova američke administracije da se povuče iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF sporazum)", dodaje  se u saopćenju.

Kremlj je naglasio da je Merkel inicirala razgovor sa Putinom.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin: Rusija neće napasti NATO, ali će F-16 biti oboreni u Ukrajini

Davankova podržali Rusi u Crnoj Gori i Srbiji, Putin uvjerljiv u BiH i Sjevernoj Makedoniji

Prijatelji i saveznici čestitali Putinu, zapadni lideri kažu da su izbori bili nelegalni

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'