Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 14:19 |

CCI upozorava: Pri formiranju vlada u BiH voditi računa o rodnoj ravnopravnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Prema prvim, nezvaničnim, informacijama o sastavima budućih vlada (tamo gdje su se, konstituisanjem skupština, uopšte stekli uslovi za takvu vrstu razgovora), političke stranke koje učestvuju u tim razgovorima ne vode računa o rodnoj ravnopravnosti.

U vezi s tim, Centri civilnih inicijativa (CCI) upozoravaju da kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH jeste uobičajeno, ali nije prihvatljivo zbog toga što se radi o diskriminaciji i jednom od udara na pravnu državu i to od onih koji bi trebali da je grade i štite.

- Vlast u BiH, dakle, na svim nivoima, krši zakone i ključni je generator diskriminacije. Niti jedna od 13 vlada, od kantonalnog, preko entitetskog, do državnog nivoa, u prethodnom mandatu (dakle, vlade koje su još uvijek aktivne, u “tehničkom mandatu”), nije ispoštovala ovaj zakon, a dvije – vlade ZDK i HNK – čak, u svom sastavu, nisu imale nijednu ženu - navodi CCI u saopćenju za javnost.

Istovremeno, iz CCI-a podsjećaju da Zakon propisuje da procenat zastupljenosti manje zastupljenog spola u vladama u BiH ne smije biti ispod 40 posto i da se sve ostalo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje (i promocija rodne ravnopravnosti), ovim zakonom, nalaže.

Stoga, CCI zahtjeva dosljedno poštovanje Zakona i iskorjenjivanje diskriminacije, u svim njenim oblicima, iz bh. društva, uključujući i diskriminaciju na spolnoj osnovi.

- I bez obzira na potrebu da se vlast što prije uspostavi, zahtjevamo od poslanika da odbiju glasati o imenovanju vlada, koje svojim sastavom krše zakone, uključujući i Zakon o ravnopravnosti spolova - navode iz CCI-a.

S druge strane, državnom parlamentu preporučuju da što prije usvoji izmjene i dopune Zakona o ravnopravnosti spolova, kojim bi bile uvedene jasne sankcije za pojedince i institucije koje krše taj zakon.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo