Svijet     | 11.12.2018. 16:37 |

Novinari "Ličnost godine" magazina Time

FENA Internet

NEW YORK, 11. decembra (FENA) - Time magazin u utorak je imenovao grupu novinara, uključujući i ubijenog saudijskog novinara i dvije Reutersove novinarke zatočene od mijanmarske vlade, za svoju "Ličnost godine" na naslovnoj strani pod naslovom "Čuvari rata za istinu".

Počast je odana nizu novinara, među kojima i Reutersovim novinarkama Wa Lone (32), i Kyaw Soe Oo (28), koje su mijanmarske vlasti osudile 3. septembra na osnovu Zvaničnih tajnih akata iz kolonijalne ere, u slučaju koji se smatrao testom demokratskih sloboda u Mijanmaru.

Također je odana počast saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju, kritičaru saudijskog vladara i princa Mohammeda bin Salmana. Khashoggi je ubijen prije dva mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu kada je otišao tamo kako bi prikupio dokumente za predstojeće vjenčanje.

Magazin star 95 godina također je odao počast Mariji Ressi, osnivaču filipinskog sitea vijesti Rappler koji je česti kritičar predsjednika države Rodriga Dutertea, i osoblju novina Capital Gazette u Annapolisu, u američkoj saveznoj državi Merilend, gdje je naoružani napadač otvorio vatru i ubio je pet ljudi u junu.

Time navodi kako je izabrao novinare za svoju počasnu titulu u vrijeme kada je kritično mišljenje pod prijetnjom podjednako i od vlada i od tehnoloških napredaka. Njegov godišnji izbor ima za cilj odati priznanje ličnosti, grupi, stvari ili ideji koji su imali najveći utivaj na svjetska dešavanja u protekloj godini.

- Zbog prihvatanja velikog rizika u potrazi za velikim istinama, za nesavršeni ali temeljni napor traganja za činjenicama koje su od središnjeg značaja za građanski diskurs, zbog zalaganja za i protiv, Čuvari  - Jamal Khashoggi, the Capital Gazette, Maria Ressa, Wa Lone i Kyaw Soe Oo - ličnosti su godine Timea za 2018. godinu - navodi u izjavi za javnost glavni urednik i izvršni direktor magazina Time Edward Felsenthal.

Ressa i njen site vijesti nekoliko puta je u novembru optužilo filipinsko ministarsatrvo pravde za utaju poreza.

Četiri grupe su stavljene na četiri odvojene naslovne stranice magazina, od kojih jedna prikazuje sliku zatočenih Reutersovih novinarki kako se međusobno grle dok nose fotografije svojih muževa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Od polovine 2024. godine građani FBiH neće morati donositi CIPS potvrde u banke

Peruanska nova vlada proglasila vanredno stanje u jeku protesta

Truss objavila kandidaturu za čelnika Torijevaca i premijera

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom