Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 18:10 |

MVP BiH - Susret Brkića i veleposlanice Rumunjske u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se danas s veleposlanicom Rumunjske u BiH Danom-Manuelom Constantinescu, a razgovaralo se o odnosima BiH i Rumunjske, aktualnoj situaciji i euroatlantskim integracijama u BiH te regionalnoj suradnji.

Zamjenik ministra Brkić izvijestio je veleposlanicu Rumunjske o unutarnjopolitičkoj situaciji u Bosni i Hercegovini reformskim procesima te trenutačnim aktivnostima u pogledu ispunjavanja vanjskopolitičkih prioriteta i ciljeva naše države.

Istaknuo je da je BiH zainteresirana za čvršću političku i ekonomsku suradnju s Rumunjskom.

Izrazio je nadu da će Rumunjska, kao država koja nakon Austrije preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije, zadržati zapadni Balkan u fokusu svog predsjedanja. Naglasio je i da perspektiva pristupanja Europskoj uniji ostaje glavni pokretač reformskih procesa u BiH.

Informirao je sugovornicu da je BiH u završnoj fazi pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika koje je Europska komisija proslijedila institucijama BiH te izrazio očekivanje da će se taj proces završiti do kraja godine da bi BiH što skorije, u 2019. godini, mogla dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Govoreći o euroatlantskim integracijama zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces, ponovio je da je poziv NATO-a BiH da dostavi svoj prvi Godišnji državni program (ANP) najvažniji integracijski signal za BiH u ovoj godini.

Veleposlanica Constantinescu je izrazila punu potporu Rumunjske europskim i euroatlantskim integracijama BiH, te spremnost Rumunjske da iskustvima pomogne BiH na njenom europskom putu da bi naša država na najbolji način iskoristila svoje razvojne potencijale. Naglasila je da zapadni Balkan ostaje među prioritetnim ciljevima rumunjskog predsjedanja Vijećem EU, uz regionalnu suradnju i pitanja mladih.

- Zamjenik Brkić je iskazao zadovoljstvo odlukom Rumunjske da za vrijeme predsjedanja Vijećem EU zajedno s BiH, koja predsjeda Procesom za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP ), organizira u martu 2019. godine u Sarajevu zajednički sastanak Radne skupine za područje Zapadnog Balkana (COWEB)-Komitet visokih dužnosnika SEECP-a - saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!