Svijet     | 11.12.2018. 18:54 |

Predsjednik Meron izvjestio Vijeće sigurnosti UN o ostvarenom napretku u radu

FENA Saopćenje

DEN HAAG, 11. decembra (FENA) - Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Theodor Meron, danas je predstavio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija svoj posljednji izvještaj u svojstvu predsjednika Mehanizma, i istakao najznačajnije događaje u radu Mehanizma.

U svom obraćanju, Meron je istakao budžetske i operativne izazove s kojima se Mehanizam suočavao tokom prethodnih šest mjeseci, naglasivši da je uprkos tim izazovima ostvaren značajan napredak ka okončanju mandata Mehanizma.

Ističući kontinuirane napore Mehanizma da osigura da se ključne rezidualne funkcije izvršavaju s nepokolebljivim profesionalizmom, Meron je posebnu zahvalnost izrazio sekretaru, Olufemiju Eliasu, na njegovom “vođstvu, postojanom integritetu i odličnom rukovođenju”.

Osvrćući se na važne prekretnice, predsjednik Meron je istakao nedavno usvajanje Pravilnika o pritvoru, kojim su uređena pravila i za Arushu i za Haag, kao i usvajanje izmjena i dopuna Pravilnika o postupku i dokazima, što oslikava“nepokolebljivo nastojanje Mehanizma da iznađe načine da unapredi svoje metode i rad, te služi kao uzor za sudove u drugim pravosudnim sistemima”.

Meron je takođe izvjestio Vijeće o važnim koracima preduzetim kako bi se osiguralo neometano prenošenje predsjedničkih funkcija na novog predsjednika Mehanizma, sudiju Carmela Agiusa, u januaru.

Osvrćući se na gotovo sedam godina svog predsjedavanja Mehanizmom, Meron je istakao  neke od najznačajnijih dostignuća, dok je posebno zahvalio šefici svog kabineta i glavnom pravnom savjetniku, Gabrielle McIntyre, i celokupnom osoblju na posvećenosti tome da Mehanizam bude “primjer toga šta jedan međunarodni krivični sud može i treba biti”.

Uprkos stvarima zbog kojih žali, predsednik Meron je izjavio da je izuzetno ponosan na ono što je postignuto na Mehanizmu tokom proteklih sedam godina, napominjući da je za vrijeme njegovog predsjedavanja usvojen Pravilnik o postupku i dokazima, sudije su položile zakletvu, i ogranci Mehanizma su počeli s radom.

Meron je podsjetio i na značajna dostignuća ogranka u Haagu, uključujući otvaranje novog Informativnog centra o MKSJ u Sarajevu i pozitivne indikacije dobijene i u Hrvatskoj i u Srbiji u vezi s osnivanjem informativnih centara u tim državama.

Napomenuo je da je sve to vrijeme njegovim kolegama i njemu “bio prioritet da izgradimo jednu uzornu instituciju Ujedinjenih nacija”.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Meron: Mogao sam donijeti 'fer i objektivnu' presudu Mladiću

Plenković prenio Meronu da Hrvatska nastavlja s procesuiranjem ratnih zločina

Zvizdić: Suočavanje s istinom, a ne redefiniranje historije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo