Najave     | 12.12.2018. 07:29 |

Panel diskusija 'Antikorupcijska agenda 2022' u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) organizira danas u Sarajevu panel diskusiju "Antikorupcijska agenda 2022" u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Najavljeno je učešće stručnjaka, predstavnika međunarodne zajednice i lokalnih institucija, koji će razmotriti buduće pravce borbe protiv korupcije u BiH, s posebnim fokusom na implementaciju nove Strategije Evropske unije na zapadnom Balkanu, kao i najavljene nove reformske procese u oblasti vladavine prava.

U uvodnom izlaganju 'Vladavina prava i EU politika uslovljavanja na zapadnom Balkanu' Marko Kmezić, predavač na Centru za studije jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu, analizirat će dosadašnji pristup EU i efekte na provođenje antikorupcijskih reformi.

U panel diskusiji 'Antikorupcijska agenda 2022 - Nove perspektive EU integracija i reformski prioriteti' učestvovat će britanski ambasador u BiH Matthew Field, šef Kancelarije za vladavinu prava EU Delegacije/EUSR Richard Wood, zatim Ellen Germain, zamjenica ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Dobrila Govedarica, izvršna direktorica Fonda za otvoreno društvo BiH, Marie Bergstrom, direktorica švedskog Odjela za saradnju u BiH, kao i Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije.

Predstavnici međunarodne zajednice, civilnog društva i bh. institucija će u diskusiji analizirati dosadašnje (ne)uspjehe reformi kako bi se definisali prioriteti za naredne četiri godine u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, s posebnim osvrtom na obaveze BiH u procesu evropskih integracija, najavljeno je iz TIBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel