Svijet     | 12.12.2018. 12:41 |

Ruski kosmonauti istraživali 'rupu' na Međunarodnoj svemirskoj stanici

FENA Nina Maslo

WASHINGTON, 12. decembra (FENA) - Ruski kosmonauti izveli su gotovo osmočasovnu šetnju u svemiru u pokušaju da riješe misteriju rupe koja se pojavila na spoljašnjosti Međunarodne svemirske stanice.

 Oleg Kononenko i Sergej Prokopjev u šetnji koja je trajala sedam sati i 45 minuta pregledali su oplatu „Sojuza MS-09“ koji je prikačen za Međunarodnu svemirsku stanicu, fotografisali oštećenje i postavili „termalno ćebe“, saopštila je NASA.

Također, uzeli su uzorke koji će biti odnijeti na analizu.

Osoblje Međunarodne svemirske stanice obavilo je ukupno 213 svemirskih šetnji, među kojima je četiri obavio Kononenko, a dvije Prokopjev, prenosi RTS.

Kononenko, koji je ranije ovog mjeseca stigao na stanicu sa astronautom Nase En Mekklajn i Dejvidom Sejnt-Džekusem iz Kanadske svemirske agencije, rekao je pred polijetanje da će ta šetnja iziskivati strahovit napor. „Bit će i psihički i fizički izazov“, dodao je Kononenko.

Generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je u septembru da je kvar najvjerovatnije prouzrokovao uticaj mikrometeorita i da će specijalna komisija da radi na pronalaženju stvarnog uzroka kvara.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Istraživanje - Najjeftiniji grad na svijetu Damask, najskuplji Singapur i Cirih

Zdrava prehrana može spriječiti više od 75 posto slučajeva dijabetesa tipa 2

Istraživanje - Više od 70 posto građana EU vidi korist od članstva svoje zemlje u bloku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo