Bosna i Hercegovina     | 12.12.2018. 12:06 |

Vlada FBiH izmijenila i dopunila Uredbu o uslovima ispuštanja otpadnih voda

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. decembra (FENA) - Vlada FBiH danas je izmijenila i dopunila Uredbu o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije.

Nova je odredba da je propisan novi rok za sve privredne subjekte koji već ispuštaju tehnološke otpadne vode u okoliš i ne zadovoljavaju granične vrijednosti emisije supstanci i parametara kvaliteta za tehnološke otpadne vode. Krajnji rok za usuglašavanje sa odredbama Uredbe je pet godina, saopćeno je iz Ureda za odnose javnošću Vlade FBiH.

Dodana je odredba da privredni subjekti imaju obavezu izraditi detaljan dinamički plan koji sadrži spisak aktivnosti i mjera s financijskom procjenom za ulaganje (za svaku narednu godinu, razrađeno po godinama) i smanjenje emisija s predviđenim završetkom aktivnosti do istog roka.

Dinamički plan treba sadržavati i rokove u kojima će pravni subjekt realizirati pojedine aktivnosti (pripremne radnje, pribavljanje odobrenja iz oblasti građenja uključujući i odgovarajuće vodne akte i slično), te rok u kome moraju biti realizirani radovi na sistemu za prikupljanje, tretman i ispuštanje tehnoloških otpadnih voda u prirodni recipijent, ili sistem javne kanalizacije.

Dinamički plan je, kako je navedeno, uslov za izdavanje vodne dozvole za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda i čini njen sastavni dio.

Pravni subjekti su obavezni provoditi uslove iz vodne dozvole. U suprotnom će biti primjenjivane odredbe Zakona o vodama i propisa donesenih na osnovu ovog zakona.

Nadležna federalna inspekcija će kod industrijskih subjekata izvršiti najmanje šestomjesečni nadzor realizacije mjera u rokovima iz dinamičkih planova, stoji u saopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana