Bosna i Hercegovina     | 12.12.2018. 12:17 |

U RS-u svaki četvrti vozač ne posjeduje zimsku opremu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 12. decembra (FENA) – Svaki četvrti vozač ne posjeduje zimsku opremu u vozilu, pokazala je petodnevna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, koju su provodi policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Utvrđena je i tehnička neispravnost vozila kod svakog osmog kontrolisanog vozila. 

Policija je, u okviru akcije, kontrolisala ukupno 9.020 motornih vozila, a postojanje prekršaja je zabilježeno u 5.229 slučajeva.

Zbog neposjedovanja zakonom propisane zimske opreme izdato je 2.159 prekršajnih naloga, a zbog utvrđene tehničke neispravnosti motornih vozila 1.127 izvještaja o prekršaju. Za nepropisno zatamnjene staklene površine na motornim vozilima također je izdato 638 prekršajnih naloga.

Iz MUPRS-a posjećaju vozače da od 15. novembra ove, do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti bez obzira na vremenske uslove.

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

PUZ: Pritvoren 27-godišnjak s 300.000 tableta iz kojih se može dobiti droga

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'