Bosna i Hercegovina     | 12.12.2018. 13:34 |

Završena sjednica Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. prosinca (FENA) - Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, koja je završena u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Nacrt proračuna FBiH za 2019. godinu, u iznosu od 2.653.843.356 maraka što je za 335,8 milijuna maraka ili 11 posto manje u odnosu na Proračun za 2018. godinu.

U 2019. godini se očekuje rast ukupnih konsolidiranih prihoda FBiH od 3,5 posto, pri čemu se najveći rast odnosi na prihode od neizravnih poreza. Uz takav rast prihoda, cilj je zadržati rast rashoda na ovogodišnjoj razini, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Planirano povećanje tekućih transfera u 2019. godini odnosi se prvenstveno na povećanje transfera za MIO za 30,2 milijuna maraka, zbog povećanog izdvajanja po osnovu članka 129. Zakona o MIO i Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja, te povećanje transfera za Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH u iznosu od 2,5 milijuna maraka koje se odnosi na financiranje programa Fonda solidarnosti za liječenje oboljelih od melanoma.

Proračunom FBiH za 2019. godinu planirana je i provedba sporazuma potpisanog između Vlade FBiH i Koordinacije braniteljskih udruga kojim je predviđeno da ukupan iznos izdvajanja za ove kategorije bude zadržan u iznosu od 315,5 milijuna maraka.

S ciljem poboljšanja položaja mlađih kategorija stanovništva, Proračunom za 2019. godinu planirana su sredstva od 15 milijuna maraka kao subordinirani dug prema Union banci, koja će biti usmjerena za uspostavljanje kreditne linije s ciljem rješavanja stambenog pitanja ove kategorije stanovništva.

Za uvezivanje staža planirana su sredstva od 10 milijuna KM, a 13 milijuna KM za sufinanciranje izgradnje željezničke infrastrukture.

Federalna vlada danas je, također, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izvršavanju Proračuna FBiH za 2019. godinu.

Istovremeno s Nacrtom proračuna, Parlamentu FBiH su upućeni financijski planovi izvanproračunskih fondova Federalnog zavoda za zapošljavanje, Federalnog zavoda PIO/MIO i Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za narednu godinu.

Utvrđen je i u žurnu parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o proračunima u FBiH.

Vlada FBiH danas je izmijenila i dopunila Uredbu o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije. Nova je odredba da je propisan novi rok za sve privredne subjekte koji već ispuštaju tehnološke otpadne vode u okoliš i ne zadovoljavaju granične vrijednosti emisije supstanci i parametara kvaliteta za tehnološke otpadne vode. Krajnji rok za usuglašavanje sa odredbama Uredbe je pet godina.

Usvojen je i Program utroška uplaćenog dijela sredstava "Kapitalni transferi javnim poduzećima - transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta" u iznosu od 153.000.000 maraka utvrđenih u Proračunu Federacije BiH za 2018. godinu. Ova sredstva će biti prenesena na namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Putem ovog programa bit će financirana izgradnja brze ceste Prača — Goražde, LOT 1 tunel Hranjen — faza 1, brza cesta Mostar — Široki Brijeg Granica RH, poddionica Sjeverna obilaznica Mostar, izgradnja i rekonstrukcija I transverzale — Dionica II (Bare — tunel Kobilja Glava — Hotonj) i poddionica Mihatovići - Lukavac na trasi autoceste Žepče – Tuzla.

Federalna vlada danas je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela više odluka o odobravanju doznačavanja sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, deponiranih na transakcijskom računu Posebnog fonda, otvorenog kod Centralne banke BiH za doprinose za MIO, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, za radnike koji su ispunili zakonske uslove za odlazak u mirovinu, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa. Riječ je o ukupnom iznosu od 14.754.603,60 maraka.

 Vlada FBiH je, također u funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije BiH, odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, koja su deponirana na transakcijskom računu posebnog fonda ove banke, bude izdvojeno 1.000.000 maraka kao dodatna financijska sredstva za sanaciju šteta nastalih u društvu "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče nakon havarije brodo-priveza.

Prihvaćena je informacija Federalnog ministarstva financija o oslobađanju od plaćanja RTV pretplate određenih kategorija stanovništva i istovremeno, izmijenjena Odluka o oslobađanju od plaćanja RTV pretplate osoba s paraplegijom i oboljelih od dječje paralize i nadležnost u ovoj oblasti prenesena na Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Odobreno je izdvajanje 8.950.000 maraka iz tekuće rezerve za 2018. godinu u svrhu plaćanja drugog dijela kupoprodajne cijene Ugovora o kupoprodaji zgrade "Energoinvesta".

Federalna vlada je donijela i Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu", utvrđenog Proračunom Federacije BiH za 2018. godinu, kojom su sredstva za animalnu proizvodnju sa 43.435.000 maraka povećana na 46.710.718,15 ili za 3.275.718,15 maraka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo