Kultura     | 12.12.2018. 14:15 |

Predstavljena knjiga 'Likovni umjetnici Foči i Fočacima'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Knjiga "Likovni umjetnici Foči i Fočacima“, koju su priredili Hasan Balić, Mensud Kečo, Enver Mujezinović, Mujo Kafedžić i Enes Čengić, predstavljena je danas u Bošnjačkom institutu.

Knjiga je nastala nakon što je Općinsko društvo Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Foči, povodom obilježavanja 130 godina postojanja Preporoda, postavilo izložbu likovnih umjetnika porijeklom iz Foče pod nazivom "Umjetnici zavičaju“ koja je od 22. septembra do 14. oktobra 2017. godine bila postavljena u fočanskom Muzeju Stara Hercegovina.

Izložbu je pratio katalog slika te je tim povodom nastala ova knjiga. Tekstovi, fotografije i prilozi objavljeni u publikaciji posvećeni su, kako je rečeno, zavičaju i nevinim žrtvama proteklih ratova, u želji da se više nikada i nikome ne dogodi Foča.

Profesor Enver Mujezinović ističe da je intencija napraviti vremeplov, predstaviti historiju Foče, začetke fočanskog turizma, kao što je splavarenje Drinom i Tarom koje je staro najmanje 100 godine.

- Navedene su i stare poznate porodice Fočaka i ljudi iz okoline, legendarni Adil Pendek, Halil Sofradžija, braća Mujezinovići – naveo je on.

Cilj izdavanja knjige koja je i naučno-istraživačkog karaktera, kako je pojasnio prof. Hasan Balić, jeste da se od zaborava sačuva bogatstvo historije i kulture Foče i njene okoline.

- Kultura je istina o čovjeku. Sve možeš uzeti čovjeku, ali ne možeš mu uzeti kulturu, a knjiga je put memorije - poručio je Balić.

U knjizi su zastupljeni likovni umjetnici Sead-Sejo Čerkez, Ismet Ćaušević Ćaki, Zoran Tošović, Mubera Isanović, Mensud Kečo, Sanja Kapetanović, Amra Bekrija, Kenan Omerbašić, Sabaheta Granov Lihić...

Izdavač knjige "Likovni umjetnici Foči i Fočacima“ je Bošnjačka zajednica kulture "Preporod“ iz Sarajeva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Večeras predstavljanje knjige grupe autora o agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu