Bosna i Hercegovina     | 12.12.2018. 16:33 |

Marinković Lepić: Pod hitno imenovati šefa Misije BiH u Briselu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda iskazao je danas izenađenje činjenicom da BiH već šest mjeseci nema šefa Misije u Briselu, a što je u bh. javnosti doživljeno kao ukor Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Naše stranke (NS).

Tim povodom reagirala je Mirjana Marinković Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, i prije nego je njegova funkcija ozvaničena, najavio je povlačenje 16 bh. ambasadora. Nije mu prioritet bilo, što je svim građanima u interesu, imenovanje šefa Misije BiH pri EU - upozorila je Marinković Lepić, navodeći da, nažalost, u javnost s tim prioritetom nisu izašla ni druga dvojica članova bh. Predsjedništva.

Mišljenja je da odgovornost ne treba skidati ni s prethodnog saziva Predsjedništva, "jer je to još za njihovog mandata trebalo biti riješeno".

- Sve ovo govori o potrebi da se institucija Predsjedništva uozbilji. Članovi Predsjedništva moraju pod hitno staviti ovo imenovanje na listu prioriteta svog rada. Ovo nam urušava ugled u EU parlamentu, ali izaziva i sumnju u iskrenu namjeru bh. političara za priključenjem, iako nema sumnje da velika većina naših građana želi vidjeti BiH u EU - navodi Marinković Lepić.

Istovremeno, podsjeća, kako je uloga šefa Misije BiH u EU jedna od ključnih u procesu priključenja.

- On je taj koji informiše organe EU o stanju u zemlji, traži podršku kod zemalja članica za naše priključenje... U suprotnom, izlažemo se opasnosti da u EU slušaju one glasove o nama koji nam i nisu baš naklonjeni - upozorava Marinković Lepić, saopćeno je iz NS-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana