Svijet     | 12.12.2018. 16:02 |

Njemačka vlada odobrila zakonodavstvo o Brexitu

FENA Internet

BERLIN, 12. decembra (FENA) - Njemačka vlada odobrila je u srijedu zakon o zaštiti prava britanskih državljana u toj zemlji u slučaju Brexita bez sporazuma koji bi učinio Njemačku atraktivnijom lokacijom za banke koje pokušavaju da se izmjeste iz Britanije.

Portparol kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert, izjavio je da su ministri usvojili prijedlog zakona koji štiti njemačko zdravstveno osiguranje, te penzioni status britanskih građana koji žive u Njemačkoj i njemačkih državljana u Britaniji u vrijeme Brexita.

Budući status tih građana pogođenih procesom Brexita ostao je posebno neizvjestan nakon vijesti da je premijerka Theresa May suočena s glasanjem o povjerenju među poslanicima vlastite stranke. O sporazumu o povlačenju uoči britanskog napuštanja Evropske unije u martu tek treba da glasa britanski parlament.

Još jedan njemački prijedlog previđa ublažavanje zahtjeva bankama da opravdaju zašto raskidaju ugovore s visoko plaćenim službenicima koje smatraju "rizičnim kategorijama" kao što su šefovi odjeljenja ili trgovci velikim sumama.

Njemačka ima mnogo restriktivnija pravila o otpuštanju radnika od Britanije, što se smatra destimulativnim za banke sa sjedištem u Britaniji da prebace operacije u Frankfurt, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu