Bosna i Hercegovina     | 12.12.2018. 17:26 |

Predstavnici KC Crne Gore u posjeti UKC Tuzla (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 12. decembra (FENA) - Predstavnici Kliničkog centra Crne Gore posjetili su Univerzitetski klinički centar Tuzla. Ova dva centra su potpisala ugovor o saradnji u maju ove godine. Dogovorili su razmjenu kadrova i u planu je zajedničko korištenje odnosno apliciranje sa zajedničkim projektima za dodjelu sredstava iz evropskih IPA fondova.  

U Kliničkom centru Crne Gore zainteresovani su za mnoge metode dijagnostike i liječenja koje se primjenjuju u Tuzli. S prestavnicima UKC-a Tuzla razgovarali su i o ostalim uslovima koje je potrebno ispuniti za akreditiranje.

- Današnja prezentacija nas je u to apsolutno uvjerila. Moramo istaći da je UKC Tuzla jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u jugoistočnoj Evropi koja je akreditovana i to je ono što je cilj i Kliničkog centra Crne Gore tako da vaša iskustva i mjere koje ste preduzeli u tom cilju apsolutno će nam dobro doći - izjavio je direktor Klničkog centra Crne Gore Jefto Raković.

Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla, ističe da je ovo bio jedan u nizu sastanaka.

- Mi smo se u proteklom periodu sastali nekoliko puta, definisali ciljeve i rokove. Naši klinički centri su slični po broju uposlenika i operacija u opštoj ili lokalnoj anesteziji - kazao je.

U okviru saradnje kliničkih centara iz Podgorice i Tuzle dogovorena je razmjena doktora kroz subspecijalističke škole, a u planu su i infrastrukturna poboljšanja uslova za rad.

- Naročito su važni prekogranični projekti i saradnja koji pored BiH i Crne Gore uključuje Hrvatsku i Srbiju i druge zemlje okruženja i da ovakvom kvalitetnom saradnjom u budućnosti možemo doprinjeti jačanju zdravstvenog sistema ne samo u TK i BiH nego i regionu - rekao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar za zdravstvo TK.

Bila je ovo još jedna prilika za razmjenu iskustava, a saradnja UKC-a Tuzla i Kliničkog centra Crne Gore svakako će biti nastavljena, s obzirom na njen značaj i obostrane koristi.  

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2390

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1QYpoAgB2i8FdaRXmfYQVBKNbmzu7IVD-?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana