Kultura     | 13.12.2018. 13:05 |

U Atini izvedena monodrama 'Na Drini ćuprija'

FENA Saopćenje

ATINA/SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Na Filozofskom fakultetu u Atini jučer je izvedena  pozorišna monodrama "Na Drini ćuprija“ u izvođenju poznatog srpskog glumca Tihomira Stanića.

Taj rijedak kulturni događaj ostvaren je u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom Odsjeka za ruski jezik i književnost i slovenske studije za bh. dijasporu i studente koji na pomenutoj katedri izučavaju srpski jezik.

- Pozorišnoj predstavi, u znak sjećanja na našeg jedinog nobelovca, su prisustvovali su ambasador Republike Srbije Dušan Spasojević, ambasadorica Crne Gore Ana Vukadinović , ambasadorica  Slovenije Anita Pipan te brojna dijaspora i studenti - saopćeno je danas iz Ambasade BiH u Grčkoj.  

Ambasador Bosne i Hercegovine Branko Dokić pozdravio je prisutne prisjećajući se predstave „Moja poslednja pesma“ o pjesniku Jovanu Dučiću kojom je u februaru otvoren ciklus kulturnih pozorišnih događaja za bh. dijasporu u Atini i Solunu.

Govoreći o Andrićevom stvaralaštvu, Dokić je istakao da je tok Drine za našeg slavnog pisca metafora društvenih i istorijskih tokova, izražena kroz njegovu čuvenu misao: „Sve su Drine ovog svijeta krive; nikada se one neće moći sve ni potpuno ispraviti; nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo“.

Okupljene je, takođe, pozdravila i zamjenica šefa Odsjeka prof. dr Tatjana Borisova, dok je predavač srpskog jezika na Odsjeku dr. Biljana Turanjanin Nikolopulos, potom, u jednom sažetom obraćanju studentima, predstavila Andrićev najpoznatiji roman.

Čuveni glumac, Tihomir Stanić je zatim publici predstavio svoje  autorsko pozorišno djelo govoreći odlomke iz romana „Na Drini ćuprija“.

Za dijasporu u Atini, bio je to vanredan kulturni događaj, te su glumačke bravure Stanića pozdravili ovacijama. Bio je to razlog da glumac nakon predstave publiku počasti recitacijom poezije srpskih pjesnika. U svakom smislu bio je to kulturni događaj za pamćenje i okupljeni su prenijeli svoje želje da Ambasada nastavi s ovakvim kulturnim radom, saopćeno je danas iz Ambasade BiH u Grčkoj. 

Pozorišna predstava bit će izvedena i pred publikom u Solunu u organizaciji Ambasade BiH i Predstavništva Republike Srpske u Solunu i pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu.

Bit će to prilika i da se ambasador Dokić susretne s bh. dijasporom u Solunu koja je taj susret sugerisala.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celziusa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana