Ekonomija     | 13.12.2018. 14:52 |

Norveška i UNDP u BiH provode projekt 'Bolja uprava za ekonomski rast'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Vlada Kraljevine Norveške novom inicijativom, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i lokalnim vlastima, nastoji doprinijeti rješavanju problema koji otežavaju razvoj privrede u BiH.

Osim mjera za unapređenje općeg privrednog ambijenta, projekt pod nazivom "Bolja uprava za ekonomski rast" predviđa ulaganja u iznosu od oko četiri miliona KM u inovacije, samozapošljavanje, te razvoj novih vještina koje trenutno nedostaju na tržištu.

Istovremeno, općinske i gradske vlasti će kroz projekt unaprijediti kapacitete za racionalnije korištenje budžetskih sredstava, smanjenje nepotrebnih troškove i kreiranje dodatnih prihoda, a sve s ciljem stvaranja kvalitetnijeg poslovnog ambijenta.

Ambasadorica Norveške u BiH Guri Rusten navela je da je u planu podrška posebno perspektivnim privrednim sektorima, poput IT-a i automobilske industrije kroz razvoj kadrova, te unapređenje njihovih proizvodnih kapaciteta, a sve na temelju aktuelnih i predviđenih tržišnih potreba.

- Visok stepen sofisticiranosti koji je potreban za konkurentnost u ovim industrijama također podrazumijeva i veće plate radnika, kao i veće prihode za lokalne zajednice u kojima ova preduzeća posluju - istakla je Rusten.

Predviđeno je da će projekt inicijalno kreirati oko 100 radnih mjesta u brzorastućim industrijama, te pomoći pokretanju 15 novih kompanija koje će biti integrisane u postojeće proizvodne lance. Također će se intenzivno raditi i na daljnjem razvoju poduzetničke infrastrukture za podršku novim privrednicima kroz mrežu resursnih centara na području Sarajeva, Banja Luke, Mostara i Tuzle, saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom