Bosna i Hercegovina     | 13.12.2018. 17:03 |

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH u posjeti Mađarskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se s dužnosnicima Mađarske i održao sastanak s nerezidentnim veleposlanicima za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti.

Tokom dvodnevne posjete, Brkić se u odvojenim susretima sastao sa Szabolcsom Takácsem, državnim tajnikom u Uredu premijera Mađarske zaduženim za EU poslove, te s Leventeom Magyarom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Mađarske.

Brkić je upoznao sugovornike s dinamikom provedbe izbornih rezultata, aktivnostima u EU i NATO integracijskim procesima, s posebnim osvrtom na ispunjavanje preostalih obveza za stjecanje kandidatskog statusa i aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO. Također, sugovornici su informirani o aktualnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe, novonastalom situacijom glede kršenja sporazuma CEFTA-e, kao i o činjenicama koje se odnose na pitanje ilegalnih migracija, saopćeno je iz MVP BiH.

Dogovoreno je da se u narednom razdoblju nastavi s aktivnostima kako bi se dodatno unaprijedili odlični bilateralni odnosi dvije države, s naglaskom na povećanje obima gospodarske suradnje kako u oblasti međusobne trgovinske razmjene tako i u oblasti stranih direktnih investicija. Bosna i Hercegovina je podržana i na njenom europskom i euroatlantskom putu, te  iskazano uvjerenje da će se izborni rezultati provesti što je prije moguće sukladno zakonu i korespondirajućim sudskim odlukama.

Drugog dana posjeta zamjenik Brkić održao je brifing s nerezidentnim veleposlanicima za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti, te imao odvojeni sastanak s Isabellom Poupart, veleposlanicom Kanade za BiH.

Tom prigodom Brkić izvijestio je o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, njenom napretku u procesu europskih i euroatlantskih integracija.

Sastanku su nazočili veleposlanici Bjelorusije, Filipina, Čilea, Kanade, Cipra, Kube, Indije, Litvanije, Moldavije, Nigerije, Tajlanda, Argentine, Vijetnama, Estonije, Perua i Kolumbije.

Govoreći o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH zamjenik ministra Brkić je istaknuo napredak naše zemlje na ispunjavanju uvjeta na putu europskih i euroatlantskih integracija. Upoznao je veleposlanike s rezultatima Općih izbora održanih 7. listopada ove godine te naglasio važnost što brže provedbe izbornih rezultata, na temelju presude Ustavnog suda BiH, kako bi BiH mogla snažnije nastaviti s reformskim procesima. Informirao je sugovornike da je BiH u završnom procesu pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika koje je Europska komisija proslijedila institucijama BiH. Izrazio je očekivanje da će se taj proces što prije završiti kako bi BiH u 2019. godini, mogla dobiti status kandidata  za članstvo u EU. Podsjetio je da perspektiva pristupanja Europskoj uniji ostaje glavni pokretač reformskih procesa zemalja zapadnog Balkana.

 Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, naglasio je da je poziv NATO-a Bosni i Hercegovini da dostavi svoj prvi Godišnji državni plan (ANP) najvažniji integracijski signal za BiH u ovoj godini kao i značajan poticaj svim reformskim procesima u zemlji. Istaknuo je kako BiH sudjelovanjem u mirovnim misijama pod okriljem EU i UN-a potvrđuje svoju spremnost da bude vjerodostojan međunarodni partner koji doprinosi međunarodnom miru i stabilnosti.  

Na sastanku je naglašeno i da će BiH nastaviti provoditi aktivnosti u cilju unapređenja političkog dijaloga, jačanja regionalne suradnje i provedbe politike dobrosusjedstva.

Zamjenik Brkić izvijestio je tijekom susreta i o pitanju ilegalnih migracija. Prema posljednjim podacima, u BiH je tijekom ove godine otkriveno više od 21.000 ilegalnih migranata. Većina njih dolazi iz Pakistana, Irana, Sirije i Afganistana. Izrazio je zahvalnost Europskoj uniji na financijskoj pomoći za upravljanje migracijskom krizom te očekivanje da će se o tom problemu nastaviti razgovarati kako bi se došlo do najboljih rješenja.

Pozdravljeni su napori BiH, kao i vidljiv napredak u procesu europskih i euroatlantskih integracija.

Veleposlanici su pohvalili i istaknuli inicijativu za održavanjem ovakvih sastanaka, navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasador BiH u Kanadi Aleksandar Bogdanić predao akreditivna pisma generalnoj guvernerki Kanade

U procesu evakuacije državljana BiH iz Gaze vrijedno učestvuje cijeli tim ljudi već mjesecima

Kozarić razgovarao s austrijskim ministrom Alexanderom Schallenbergom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana