Bosna i Hercegovina     | 13.12.2018. 18:57 |

Sastanak Pododbora za transport, energiju, okoliš i regionalni razvoj EU i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Treći sastanak Pododbora za transport, energiju, okoliš i regionalni razvoj između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je danas u Briselu.  

Najvažniji pomak o kojem je BiH izvijestila je nedavno usvajanje energetske strategije koja je, između ostalog, preduslov za izdvajanje predpristupne pomoći EU u sektoru energetike.

U sektoru transporta konstatovano je da su aktivnosti u vezi s izgradnjom mostova u Bosanskoj Gradišci i Svilaju zabilježile pomak. Najvećim problemom u sektoru transporta, BiH je označila restrukturiranje željezničkih preduzeća i nedovoljna ulaganja u željezničku infrastrukturu, s čime se suočavaju i ostale države u regionu. To povlači niz izazova kao što su sigurnost u transportu, pružanje brzih i kvalitetnih usluga prevoza robe i orjentisanje robnog transporta na željeznice.

BiH je informisala delegaciju EU da priprema prvi izvještaj o provođenju Okvirne strategije transporta, koji će biti i javno dostupan. Izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH postignuti su značajni kratkoročni rezultati, a BiH ostaje opredijeljena ispunjenju globalnog UN cilja, a to je 50 posto manje mrtvih u saobraćajnim nesrećama do 2030.  

Evropska komisija ukazala je da oblast prevoza opasnih materija u BiH još nije regulisana tako da bude usklađena s međunarodnim normama.

Komisija je pozvala BiH da što hitnije uskladi zakonodavstvo s Trećim energetskim paketom u domenu električne energije i prirodnog gasa. U sektoru okoliša, Komisija je pozvala na koordiniranu provedbu Strategije usklađivanja propisa u oblasti okoliša s propisima EU.

BiH treba bolje pratiti kvalitet zraka i primjenjivati efikasne mjere protiv njegovog zagađenja. U vezi s klimatskim promjenama, BiH je informirala da je u provedbi niz projekata čiji je cilj realizacija ciljeva Pariške deklaracije, ali je potreban dodatni fokus na klimatske akcije u sektorima energije, transporta i poljoprivrede.

Pododbor za transport, energiju, okoliš i regionalni razvoj je jedno je od sedam zajedničkih tijela BiH i EU, uspostavljenih u svrhu praćenja provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Sastankom su kopredsjedavali Detlev Boeing, koordinator politika u Generalnom direktoratu Evropske komisije za pregovore o proširenju i susjedstvo i Brankica Pandurević, pomoćnica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U prvom pozivu Programa za dunavsku regiju više od 8,5 miliona eura za partnere iz BiH

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Vlasti u BiH trebaju uraditi svoj dio posla, za uspješnost pregovora sa EU važan politički konsenzus (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana