Magazin     | 14.12.2018. 08:13 |

Obitelj nakon 70 godina preuzela Dahlove vojne medalje

FENA Agencije

LONDON, 14. prosinca (FENA) - Britansko ministarstvo obrane uručilo je obitelji poznatog književnika Roalda Dahla (1916-1990) četiri vojne medalje čak 73 godine nakon što ih je jedan od najpoznatijih pisaca za djecu zaslužio kao vojni pilot u II. svjetskom ratu.

 Dahl je 1939. stupio u britansku avijaciju, Royal Air Forces postavši pilot. Letio je na Hurricaneima, sudjelovao u niz akcija, rušio nacističke avione, a sudjelovao je i u "zračnoj bitci za Atenu". Kao vojnik je zaslužio četiri medalje, ali ih nikada nije preuzeo. Čak 73 godine kasnije britansko ministarstvo obrane je medalje uručilo njegovoj obitelji, javlja Hina. 

Dahlov unuk Ned Donovan je otkrio kako su medalje dobili na 80. rođendan spisateljeve druge supruge Felicity Crosland. 

"Želio bi da ove medalje budu izložene u Dahlovom muzeju u mjestu Great Missenden," kazao je Donovan. Zašto sam književnik nije preuzeo medalje nije poznato.

Roald Dahl jedan je od najčitanijih i najomiljenijih dječjih pisaca u svijetu. Smatran je osnivačem moderne dječje književnosti. Njegova djela su prevedena na 58 jezika i prodana u više od 250 milijuna primjeraka. Za svoja djela dobio je više od 25 nagrada. Ovaj je pisac zaslužan za neke od svjetski poznatih likova poput Gremlina, Willyja Wonke, Matilde i mnogih drugih. Prema njegovim su pričama snimljeni vrhunski animirani i igrani filmovi, a najpoznatiji među njima svakako je "Charlie i tvornica čokolade" osebujnog filmotvorca Tima Burtona.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Faletar iz Borse obranio titulu prvaka države

Mladi fizičari iz Bosne i Hercegovine osvojili nove medalje na Olimpijadi u Japanu

Članovi Karate kluba 'Drvar' postigli zapažen europski i svjetski rezultat

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'