Bosna i Hercegovina     | 14.12.2018. 14:18 |

U Velikom parku se pojavila pukotina u tlu, Općina poduzima hitne mjere

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - U proteklim danima u Velikom parku, iz nepoznatih okolnosti, pojavila se rupa u zemlji pored pješačke staze. Prema prvim procjenama otvor je širok jedan i dubok sedam metara, te predstavlja veliku opasnost za prolaznike - saopćeno je iz Općine Centar, koja s predstavnicima kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“, te građevinske firme „Sela" rade na otkrivanju uzroka ove neobične pojave.

O tome su, kako je saopćeno, uposlenici KJKP „Park“ obavijestili Službu za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar, te su predstavnici te službe i inspektorata Općine Centar izašli na lice mjesta, na kojem je po nalogu urbanističko-građevinskog inspektora izvršeno pokrivanje otvora i ograđivanje lokacije žutom trakom.

Istovremeno, o ovom slučaju obaviješten je Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo pod čijom zaštitom se nalazi Veliki park da bi se dale smjernice za postupanje u vezi sa ovom pojavom.

- S obzirom na nepoduzimanja aktivnosti u vezi otklanjanja ovog oštećenja od strane Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo zbog nedostatka finansijskih sredstava, Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar o ovom problemu obavijestila je i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo koji je dostavio prijedlog konkretnih mjera. Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić apelirao je na nadležne institucije da se maksimalno uključe u rješavanje ovog problema i što prije dostave smjernice za djelovanje - navedeno je u saopćenju Općine Centar.

Ajnadžić dodaje da "rupa predstavlja opasnost za prolaznike", zbog čega će se, kako kaže, odmah poduzeti mjere na njenom ograđivanju. Od Zavoda očekuje da najkasnije u ponedjeljak dostavi smjernice za daljnje djelovanje.

Potvrđeno je i to da će radnici firme „Sela“ sutra početi s ogradnjom otvora pogotovo zbog činjenice da je frekvencija pješaka u Velikom parku jako velika. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana