Bosna i Hercegovina     | 14.12.2018. 15:09 |

Novi Travnik: Pojačati mjere prema osobama koje ugrožavaju sigurnosti prometa

FENA Marija Augustinovic

NOVI TRAVNIK, 14. prosinca (FENA) - Mjerodavni policijski organi trebaju pojačati mjere prema povratnicima u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka, održanog u Novom Travniku, na kojem se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u tom gradu.

Uz općinskog načelnika, sastanku su prisustvovali predstavnici županijskog MUP-a, Centra za socijalni rad Novi Travnik, Zavoda za zdravstveno osiguranje SBŽ-a, inspektori u Ministarstvu gospodarstva SBŽ-a, članovi Vijeća za sigurnost prometa Općine Novi Travnik i članovi Općinskog stožera civilne zaštite.

Sudionici sastanka uputili su sugestiju MUP-u SBŽ-a da, u suradnji s općinama u toj županiji, ubrza aktivnosti postavljanja video kamera, a građani su pozvani da policiji prijave osobe za koje imaju saznanja da voze u alkoholiziranom stanju, kao i da prijave i sve druge uočene pojave kršenja zakona.

Od Ministarstva pravosuđa i uprave SBŽ-a zatraženo je da pokrene inicijativu izmjena i dopuna zakona, s ciljem pooštravanja kaznene politike i učestalijeg izricanja disciplinskih mjera obveznog liječenja od ovisnosti počiniteljima kaznenih djela koji su kaznena djela počinili pod utjecajem droge.

"Sugeriramo nadležnim federalnim institucijama da odmah pokrenu procedure za izmjene i dopune zakona koji reguliraju smještaj duševno bolesnih osoba u ustanove koje vode brigu o takvim osobama", jedan je od zaključaka sastanka.

Od mjerodavnih županijskih institucija traži se formiranje županijsko vijeće za sigurnost prometa i pokretanje procedure izrade strategije sigurnosti prometa.

"Tražimo od svih mjerodavnih institucija da ubrzaju proces izgradnje dionice brze ceste Lašva-Nević Polje te zahtijevamo da mjerodavna inspekcija kontinuirano radi na suzbijanju proizvodnje i stavljanja u promet alkoholnih pića i duhanskih prerađevina koje nemaju certifikat o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda", istaknuto je na sastanku.

Vijeće za sigurnost prometa Općine Novi Travnik zaduženo je da u roku od 15 dana uradi analizu stanja prometne signalizacije na području Novog Travnika te da predloži mjere za poboljšanje sigurnosti prometa u tom gradu.

Sudionici sastanka sugerirali su Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a da u nastavne planove uvede izučavanje prometne kulture i sigurnosti prometa.

Sastanak, posvećen sigurnosti u prometu, održan je sedam dana nakon što je u prometnoj nesreći poginula 30-godišnja Azra Hajrić i njena devetogodišnja kćerka, dok je troje djece ozlijeđeno.

Njih je automobilom udario 34-godišnji Nermin Rustempašić koji je, u trenutku nesreće, imao više od tri promila alkohola u krvi.

Rustempašić je nakon prometne nesreće priveden, te mu je Županijski sud odredio jednomjesečni pritvor.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promet na Sarajevskoj berzi 22.150,31 KM

Na Sarajevskoj berzi promet 126.203,77 KM

Promet na Banjalučkoj berzi viši od deset miliona KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu