Svijet     | 14.12.2018. 15:15 |

May odbacila sugestiju da odlazi iz poltike zbog Brexita

FENA Internet

BRUXELLES, 14. decembra (FENA) - Britanska premijerka Theresa May u petak je odbacila sugestiju da napušta politiku zbog spora u vezi sa Brexitom.

- Još posla ima da se obavi - kazala je ona odgovarajući na pitanje da li bi radije da se povuče i da živi na pustom otoku.

May je izjavila kako nikada nije očekivala da pregovori u vezi sa  britanskim odlaskom iz Evropske unije budu lagani i da je dužnost njene konzervativne vlade i parlamenta da iznađu put naprijed.

May je bila suočena s protivljenjem u parlamentu iz redova njene stranke i opozicije i nije bila u stanju da uvjeri čelnike EU da ponovo pregovaraju o sporazumu o Brexitu postignutom prije nekolio sedmica. 

Također je pozdravila evropska uvjeravanja u njen sporazum o Brexitu, ali je istaknula da parlamentu treba više.

 May je izjavila kako je ostalo još posla da se uradi i kako očekuje da Evropska unija ponudi više. Dodala je da uvjeravanja koja su joj dali evropski čelnici imaju "zakonski status" i da "trebaju biti pozdravljena".

Britanska čelnica saopćila je da će neumorno raditi u predstojećim danima kako bi dobila uvjeravanja potrebna poslanicima.

Čelnici EU tvrde, ipak, da neće ponovo pregovarati o sporazumu, koji je nepopularan u britanskom parlamentu, prenosi Associated Press.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo