Kultura     | 14.12.2018. 20:10 |

Izložba 'Buđenje svijesti' Rikarda Druškića otvorena u Vijećnici

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 14.decembra (FENA) - Izložba „Buđenje svijesti" autora Rikarda Druškića, otvorena je večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Ciklus trajao je četiri mjeseca, a cilj je bio, kako je Druškić u izjavi za medije rekao, dokazati sebi kako da pobijedi svoju nestrpljivost.

Rad se bavi "kolektivnom svijesti unutar koje je sam sebe izvukao kao jedinku", a propituje osjećanja unutar sebe, koja je oslikao u ciklusu.

Te radove je nazvao 'duhovni autoportreti': Pogled u sebe - Starh, Preživljavanje, Ljubav prema sebi, Trag za istinom, Pogled u stvarnost, Spreman za promjene, Dobro u meni, Unutarnja kohezija, Spirituals - Nadilaženje materije, Ataraxia - Mirnoća duše i Kolektivna svijest.

- Živimo u svijetu u kojem je kolektivna svijest na jako niskom nivou te u tom smislu je jako teško učiniti velike društvene promjene. Ali ono što mi sigurno možemo da mijenjamo, je stanje lične svijesti, time treba da se bavimo - poručio je Druškić.

Izloženo je 12 radova koje je autor radio na tehnici mixed media, kombinovana tehnika, većinom je to akril na platno, ali je koristio i sprej, olovku, flomastere, uljane boje.

Najavio je da će izložba 'Buđenje svijesti' u februaru sljedeće godine putovati u Beč, a u aprilu i u Bruxelles.

Izložba u sarajevskoj Vijećnici bit će otvorena do 14.januara 2019.godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!