Stranačke aktivnosti     | 15.12.2018. 17:19 |

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

FENA Saopćenje

Ministri SDP-a će biti ponos nove Vlade Kantona Sarajevo

Povodom javnog linča kojem su izloženi kandidati Socijaldemokratske partije BiH za ministre u budućoj Vladi Kantona Sarajevo, orkestriranog od onih koje je ponovno iznenadio snijeg u decembru, od onih koji su nam napravili metropolu u kojoj vode više nema nego ima, metropolu na zadnjem mjestu po mnogim društvenim mjerilima, ali zato smo prvi po zagađenosti zraka, mi u SDP nismo zatečeni.

Potpuno je jasno da će SDA i njeni mediji učiniti sve da sruše ovaj projekat koji će pokazati kako je moguće imati potpuno drugi koncept vlasti u odnosu na ovaj koji imamo sada. Na jednom smo im ipak zahvalni. Naši ministri su sada prepoznatljiviji od ovih koji su trenutno u vladi, za koje veliki broj građana ne zna ni ko su, ni kako se zovu, ali smo zato svi jako dobro osjetili na svojoj koži koliko su malo uradili za građane Sarejeva. 

Sigurni smo kako će nova Vlada provesti program i više od 300 konkretnih mjera koje su dogovorene prije nego smo uopšte počeli razgovarati o kadrovskim rješenjima. Kao dio te Vlade, za koju smo uvjereni, da će biti najuspješnija u Kantonu Sarajevo svoj doprinos će dati i ministri iz reda SDP BiH, koji su prije nego su došli u priliku bilo šta uraditi izloženi kritikama. To će i njih i nas samo ojačati. Ovakav pritisak mora ih još više motivirati da budu među najboljim ministrima u Vladi na planu provođenja utvrđenog programa iz njihove nadležnosti.

Sud o njihovom, kao i radu kompletne Vlade, dat će građani Kantona Sarajevo, a mi smo uvjereni kako će oni potpuno opravdati ukazano povjerenje. Ne dodvoravamo se nikome, ali danima se navodi kako je bitno da dođu mladi, neokaljani, pošteni, stručni ljudi, spremni da se bez predrasuda predano i odgovorno, zajedno sa svojim suradnicima, uhvate u koštac sa problemima i izazovima koji ih čekaju. E, kad smo ponudili takve, onda ih popljuju samo zato što su iz SDP-a. 

SDP je velika demokratska partija, koja ima svoje procedure. Imena kandidata su prošla kompletnu partijsku proceduru i dobila podršku od Kantonalne organizacije SDP Sarajevo do Predsjedništva SDP BiH. Uvjereni smo kako će biti ministri za ponos i SDP-u, našim koalicionim partnerima i premijeru Forti. 

Prirodno, SDP je spreman i otvoren za kritike, posebno one konstruktivne i zahvalni smo na tome. Spremni smo u svakom trenutku odgovoriti na pitanja građana i objasniti im naše odluke iza kojih ne stoji samo rukovodstvo stranke već i veliki broj naših članova. Mi smo odlučili ovim mladim i dokazanim ljudima i članovima SDP-a dati šansu da pokažu šta znaju. Izborom kandidata za ministre nisu zadovoljni ni neki članovi SDP-a, što je sasvim prirodno jer svako od nas ima neke svoje želje i očekivanja. Postići konsenzus po tom pitanju je nemoguće ali smo zato postigli kompromis. 

Za prvu ocjenu rada Vlade, pa i SDP-ovih ministara, treba sačekati prvih sto dana rada kada ćemo ih zajedno ocijeniti i prikazati rezultate njihovog rada. Jedino mjerilo njihove uspješnosti je mišljenje građana, a ne bilo koga u rukovodstvu Partije. Duboko smo uvjereni da su naši kandidati svjesni odgovornosti, da mogu odgovoriti izazovima koji ih očekuju u nadolazećem periodu, te da će oni na najbolji način provoditi mjere koje smo usvojili zajedno sa našim koalicionim partnerima. 

Naš cilj je provođenje reformi i za taj cilj ćemo svi raditi. Članovi Vlade, koji to budu radili, imat će apsolutnu podršku SDP-a, kao što u suprotnom to ne može očekivati niko, bez obzira o kome se radi. Pozivamo javnost da novoj Vladi damo priliku da pokažu šta i koliko mogu učiniti. Mi, u SDP-u, vjerujemo  da će nova Vlada svojim djelima demantovati sve one koji ih bezrazložno napadaju i izlažu besprizornom pritisku čak i prije nego što su dobili priliku da u svoju odbranu govore svojim radom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'