Bosna i Hercegovina     | 16.12.2018. 12:29 |

Fond 'Bošnjaci' dodijelio 135 stipendija nadarenim učenicima i studentima

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Fond ''Bošnjaci'', čiji je osnivač prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, u ovoj školskoj godini osigurao je 135 stipendija za čiju dodjelu su danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, potpisani ugovori.

Među stipendistima je 16 studenata sa prosječnom ocjenom 10.0, a direktor Fonda Šahin Kerla je poručio da su stipendije nastavak pomoći u obrazovanju, kulturnim, duhovnim i tradicionalnim vrijednostima Bošnjaka.

- Svjesni smo odgovornosti za preuzeti emanet nešeg predsjednika Izetbegovića, da ovaj vakuf sačuvamo, stalno unapređujemo i tako doprinosimo - rekao je Kerla prije potpisivanja ugovora.

Od stipendista se očekuje, naglasio je, da marljivo rade na svom usavršavanju i sticanju najvećih akademskih zvanja te da nakon školovanja ostanu u svojoj domovini.

Podsjetio je da je cilj Fonda stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata, te da su do sada stipendirali više od 2.500, među kojima je više od 120 studenata sa prosječnom ocjenom 10.0, više od 250 dobitnika priznanja 'zlatna značka', 'zlatna plaketa', 'povelja rektorata', 'povelja dekana' i drugih priznanja te više od 160 brucoša učenika generacije i 16 hafiza Kur'ana.

Fond ''Bošnjaci'' je osnovan 1997. godine s ciljem zanavljanja vosokostručnog kadra stradalog tokom agresije na BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Dodijeljene Napretkove stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj

Grad Konjic stipendira 150 studenata i srednjoškolaca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom