Bosna i Hercegovina     | 16.12.2018. 15:58 |

Obilježena 75. godišnjica od zločina u selu Lug

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 16. prosinca (FENA) - Ispred velikog spomen-križa u naselju Lug pored Tomislavgrada u nedjelju su tamošnji i žitelji okolnih tomislavgradskih naselja paljenjem svijeća i kratkom molitvom obilježili 75 godina od zločina nad osamdeset troje ubijenih i zapaljenih civila iz njihovih mjesta, a koji su počinili njemački SS vojnici iz Divizije „Princ Eugen".

Njemačka vojska je 16. prosinca 1943. godine upala u selo i pri tome zapalila gotovo svaku kuću, te poubijala i zapalila 83 osobe, od kojih 5 mještana sela Letke, 28 mještana sela Kuka te 50 žitelja sela Luga.

Najstarija žrtva imala je više 60 godina, najmlađa tek 2 mjeseca, a veliki broj žrtva bili su momci i djevojke.

Prema službenim podacima i svjedočanstvima, uzrok zločinu je partizanska nazočnost u blizini sela koji su od mještana zahtijevali da ih opskrbljuju hranom.

Na ovom mjestu gdje je počinjen zločin nad nedužnim stanovništvom prošle godine započeli su radovi na izgradnji spomen muzeja i uređenju okoliša. 

Udruga "Lug-Poljice" je preuzela odgovornost za izgradnju muzeja i parka oko groblja gdje su nevine žrtve spaljene i pokopane, a u prvoj fazi od tri koliko je predviđeno,z avršeni  su zemljani radovi te je prikupljena povijesna građa (dokumenti, fotografije, svjedočenja).

Projekt  je već prezentiran mještanima i dijaspori s ciljem prikupljanja sredstava za njegovu izgradnju, a muzej će imati oblik i formu stare kuće (pojate), sličnu onoj u kakavoj su spaljeni mještani ovog naselja.

Ukupna vrijednost projekta je približno 250.000 maraka, a dosadašnje radove u najvećoj mjeri financirali su mještani dobrovoljnim prilozima prikupljenim na godišnjem okupljanju Lužana na "luškoj fešti".

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

U Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'