Bosna i Hercegovina     | 16.12.2018. 16:34 |

KOSDP Sarajevo - Nećemo dozvoliti uništavanje Univerziteta u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Kantonalna organizacija SDP BiH Sarajevo poziva rukovodstvo Univerziteta u Sarajevu i Medicinskog fakulteta da prestanu s međusobnim prepucavanjima koja predstavljaju sukob političkih klanova, saopćeno je iz SDP-a.

- Umjesto najavljenih odcjepljenja, čini se da je u Kantonu Sarajevo potrebno izvršiti cijepljenje kadrova koji su potpuno obuzeti ludilom preuzimanja i održanja moći u obrazovnim i zdravstvenim institucijama - istaknuto je u saopćenju.

Navode da kulminaciju krajnje apsurdnog sukoba čija jedina stvarna žrtva na kraju mogu biti studenti i građani Kantona Sarajevo predstavlja najava svojevrsnog ''odcjepljenja'' Medicinskog fakulteta od Univerziteta.

- Osim što je takva odluka nelegalna, s obzirom da o statusnim promjenama unutar Univerziteta odluku može donijeti jedino osnivač, odnosno Skupština KS, ona je i krajnji pokazatelj potpunog zanemarivanja javnih interesa od strane trenutno vladajućih struktura u Kantonu. Dok se na Univerzitetu i u sektoru zdravstva vode ratovi sujeta između upravnih kadrova koji zdravstvenu i obrazovnu politiku vode u potpuni sunovrat, niko ne postavlja pitanja o interesima građana, studenata i poboljšanju kvalitete obrazovnih i zdravstvenih usluga - naglašeno je u saopćenju.

Napominju da je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Skupština Kantona Sarajevo donijela odluke kojima se utvrđuje potpuna integracija Univerziteta u Sarajevu. To podrazumijeva brisanje fakulteta iz registra pravnih lica, te ovaj potez Medicinskog fakulteta, ističu, znači pokušaj razaranja Univerziteta u Sarajevu i koncepta integrisanog Univerziteta.

- Pokušaj 'odcjepljenja' je zapravo samo pokušaj formalizovanja stvarnog autonomnog djelovanja centara moći u zdravstvenom sektoru, koji djeluju potpuno izvan sistema, uz zanemarivanje zakonskih propisa i procedura, o čemu svjedoče brojni nalazi nadležnih inspekcijskih i drugih organa. Ovakvo djelovanje je pokušaj urušavanja pravnog poretka koji nećemo mirno gledati i učinit ćemo sve da zaštitimo interese i prava građana - poručuju iz SDP-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Tri osobe ubijene i jedna teško ranjena u pucnjavi na univerzitetu u Las Vegasu

Univerzitet u Tuzli nizom manifestacija obilježava Dan državnosti BiH

Dan otvorenih vrata na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' u Mostaru 25. travnja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'