Najave     | 17.12.2018. 12:07 |

Na Bjelašnici sutra vježba traganja, spašavanja i evakuacije (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Vježba traganja, spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima “Bjelašnica 2018” trebala bi biti održana sutra na Bjelašnici.

Vježba se organizira u okviru godišnjeg plana obuke i izvođenja vježbi i zajedničkog djelovanja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane), u cilju pružanja podrške i pomoći u slučaju bilo kakve nesreće.

FUCZ će u vježbi učestvovati u okviru logističke podrške i s timom od 45 obučenih pripadnika za traženje i spašavanje nestalih. Pored FUCZ i OS BiH u vježbi će učešće uzeti Kantonalno javno preduzeće “ZOI ‘84ˮ, koje rukovodi skijalištem na Bjelašnici i PU Trnovo, čiji će pripadnici, zajedno s pripadnicima FUCZ i OS BiH, obezbjeđivati mjesta na kojima će se odvijati vježba.

Ova vježba, na kojoj se očekuje oko 70 učesnika, ima za cilj prezentaciju mogućnosti navedenih službi i provjeru njihovih sposobnosti i opremljenosti pri zajedničkom djelovanju na terenu, kao i približavanje javnosti raspoloživih resursa, te promociju planine Bjelašnice i njenih potencijala, ali i pripremu za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara 2019. godine, a u čijoj će realizaciji učestvovati i FUCZ kroz uključivanje ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava i drugih kapaciteta u različite vidove projekta EYOF 2019. 

Direktor FUCZ Fahrudin Solak je u razgovoru za Fenu kazao da će na Bjelašnici biti održana velika vježba koju organizira Minstarstvo odbrane BiH sa FUCZ, zbog nastupajuće zimske sezone općenito na planini, a i zbog aktivnosti koje će biti realizirane u narednom periodu na Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, prije svega održavanje EYOF-a.

Solak smatra da je važno što će sve te organizacije imati svoje učešće u vježbi. Pripadnici FUCZ, ZOI '84, ljudi iz EYOF-a, Oružanih snaga BiH, volonteri, imat će aktivnosti u vježbi koja će biti na cijelom prostoru Igmana i Bjelašnice, i u podnožju i na vrhu planine, na liftovima. Ističe da je važno da se "proigraju svi mogući scenariji". To je, napominje, dobra praksa koju su imali prošle godine, a tako su uradili i ove godine.

- Nadam se dobrom vremenu, prije svega, kako bismo mogli sve uraditi što smo zacrtali. Napravili smo dobre i kvalitetne scenarije sa kolegama iz Oružanih snaga BiH. Oni će imati podršku i na zemlji i iz zraka, imat ćemo dva ili tri helikoptera - kazao je Solak.

Naglasio je da je u BiH važno imati kvalitetnu koordinaciju i komunikaciju.

- Doći će se do unesrećenog, ali nekada to traje sat, dva, tri, nekad i više, upravo zbog te nedovoljne komunikacije. Mi, kao Uprava, pozivamo sve one organizacije koje se mogu pojaviti nekad u odgovoru da s nama rade, želimo s njima da surađujemo. Konkretno i kroz ovu vježbu i s Oružanim snagama i sa ZOI-om '84. koji nam je ustupio sve svoje kapacitete za samu vježbu, s ljudima iz EYOF-a, na kojima je veliki teret u narednom periodu - naveo je direktor FUCZ.

Dodao je da je mnoštvo aktivnosti koje se moraju vidjeti, također da se vidi da li postoji neka slabost, nedostatak.

Koordinator vježbe „Bjelašnica 2018.“ Sabahudin Spahović je kazao da je, prema planiranom scenariju vježbe, grupa planinara koja se sprema na uspon prema vrhu Bjelašnice, krenula iz podnožja planine, iz Babinog dola, i nakon nekog vremena dolazi do promjene vremenskih uvjeta, snažnih snježnih padavina, zahlađenja.

- Grupa se u jednom momentu izgubila, skrenula s puta, pozvali su pomoć i to je zadnja komunikacija koju smo uspjeli ostvariti s njima. Dalje, posredstvom Operativnog centra 112 i Operativnog centra FUCZ, prve snage odgovora kreću na teren i pokušavaju stupiti u kontakt s unesrećenim. Međutim, to nismo u mogućnosti napraviti, u pomoć pozivamo i Oružane snage BiH koje stavljaju na raspolaganje svoju helikoptersku jedinicu i helikopterima idemo u izviđanje terena - pojašnjava Spahović predviđeni scenarij.

Po njegovim riječima, sutradan, nakon što su oni već jednu noć proveli na terenu, izviđački helikopter Oružanih snaga locira unesrećene nestale osobe i dalje se kreće u akciju spašavanja.  

- Dalje će se raditi transport onih teško povrijeđenih do Kliničkog centra u Sarajevu - naveo je Spahović.

Ukazao je na interoperabilnost jedinica i snaga koje djeluju na terenu zajedno, te podsjetio da su i do sada, u više situacija, pripadnici FUCZ djelovali s Oružanim snagama, Ministarstvom odbrane u akcijama deminiranja, spašavanja...

- Samo dobro uigrane i obučene ekipe mogu znati zajednički odgovoriti na terenu. Kada imamo usklađenost letača, tehničara, naših spasilaca na terenu, dovoljan je samo jedan pogled da se razumiju šta treba da rade. To je ključ uspjeha u svakoj akciji – smatra Spahović.

Pogledajte http://fena.ba/video/2400

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Nl8G_A93m9AQlGz9WmD-2BjJ90cgaaEy?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo