Bosna i Hercegovina     | 17.12.2018. 10:33 |

Godišnjica stradanja - Sjećanje na ubijene dječake u Boljakovom Potoku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo sa načelnikom Semirom Efendićem, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., boračkih udruženja, članovi porodica ubijenih, učenici Osnovne škole “Umihana Čuvidina” i brojni građani okupili su se 16. decembra na mjestu stradanja trojice dječaka koji su igrajući se ispred kuće u ulici Potur Šahidijina na broju 1 poginuli od granate ispaljene sa agresorskih položaja.

Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na spomen - ploču u Boljakovom Potoku, obilježena je još jedna tužna godišnjica stradanja Admira Holjana (1979.), Aldina Alihodžića (1979.) i Denisa Bašovića (1982.), učenika OŠ “Umihana Čuvidina”.

Ubijeni su prije 26 godina, tačnije 16. decembra, 1992. godine minobacačkom granatom ispaljenom s agresorskih položaja, a braća Nijaz i Nihad Poturak teško su ranjeni i ostali su trajni invalidi.

Ramiz Holjan, čji je sin Admir ubijen u ovom zločinu, kaže da svoj gubitak nikada neće preboljeti.

- Okupili smo se na mjestu ovog strašnog zločina, da se sjetimo naših sinova i nevinih žrtava da bismo ih sačuvali od zaborava. Ono što nosimo u našim srcima je rana golema. Agresor je ciljano ubijao našu djecu. Dvadesetšest je godina prošlo od tada, danas bi oni imali svoje porodice, supruge i djecu - kazao je.

Dodaje da 16. decembar  nikada zaboraviti neće, te da svaki put kada prođe pored ovog mjesta ne osjeća svoje noge.

Njegov Admir ubijen je u cvijetu rane mladosti, u svojoj 13. godini.

- Dan je bio sunčan, miran kao da nije bio rat. On i njegovi drugovi su se dogovorili da se idu igrati u drugi dio naselja i samo što su krenuli i došli do garaže na kojoj je danas postavljena spomen - ploča, granata je eksplodirala u njihovoj blizini usljed čijeg dejstva su Admir, Aldin i Denis poginuli, a braća Nijaz i Nihad Poturak koji su bili s njima teško su ranjeni - prisjeća se Ramiz Holjan dana kojeg će do smrti pamtiti.

Ističe da je to što porodice ubijene djece nose u srcima rana neizlječiva, te da ih dodatno boli to što ih vrijeđaju, što negiraju genocid i što negiraju to da su počinili agresiju na BiH.

Istovremeno, poručuje da će porodice ubijenih istrajati u svojoj borbi za pravdu - da se zločinci privedu pred lice pravde i da dobiju kaznu koju su zaslužili.

Među prisutnima danas je bio Nijaz Poturak koji je kao 15-godišnjak teško ranjen u masakru, 16. decembra 1992. godine u Potur Šahidijinoj ulici.

Danas je on 90-postotni invalid. S velikim bolom prisjetio se toga dana:

- Izašao sam sa drugovima i bratom da se igramo, iznenada je pala granata koja je na mjestu ubila trojicu mojih komšija i velikih prijatelja, nikada ih neću zaboraviti. Brat i ja smo tada teško ranjeni, ali smo nekom srećom i Božijom voljom preživjeli. Prijatelji moji su stradali, kao da se jučer desilo i danas se sjećam svega i nikada to neću zaboraviti. Taj događaj ostavio je trajne posljedice u mom životu - ispričao je Nijaz.  

Općinski načelnik Semir Efendić kazao je da je obaveza sviju nas da obilježavamo ovakve događaje i da se sjećamo djece koja su nevino stradala, da se prisjetimo svih onih koji su dali živote za odbranu domovine od agresora, ali da ne zaboravimo ko nam je sve to radio i ko je ubijao nevinu djecu u Sarajevu.

- Ovo je prilika da pozovemo nadležne, naročito pravosudne institucije da se pozabave istragama ko je ubijao djecu po Sarajevu kako ovakvi zločini ne bi prošli nekažnjeno - izjavio je Efendić.

Cvijeće na mjesto masakra položile su i delegacije Grada Sarajeva i Savjeta Mjesne zajednice „Alipašin Most-1“, a nakon polaganja cvijeća proučen je Ja'sin i dova za ubijene dječake u Potur Šahidijinoj ulici, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana