Svijet     | 17.12.2018. 11:00 |

Južna Koreja potvrdila demontiranje 11 graničnih položaja Sjevera

FENA Internet

SEUL, 17. decembra (FENA) - Južnokorejska vojska potvrdila je u ponedjeljak demontiranje 11 graničnih položaja Sjeverne Koreje unutar Demilitarizirane zone (DMZ) nakon prošlosedmične verifikacija na licu mjesta. 

Jedanaestočlani verifikacijski timovi iz Sjeverne i Južne Koreje obavili su verifikacijske radove 12. decembra kako bi potvrdili da je 11 stražarskih položaja u Sjevernoj Koreji unutar DMZ uništeno kako je i dogovoreno.

Dvije Koreje postigle su, tokom samita u  Pyongyangu u septembru između južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i vrhovnog vođe Sjevera Kim Jong Una, sveobuhvatni vojni sporazum o ublažavanju vojnih napetosti u graničnim oblastima.

U okviru sporazuma, dvije strane povukle su oružje i vojnike s 11 graničnih položaja i uništili su ih na probnoj osnovi. Po jedno stražarsko mjesto zadržano je na svakoj strani zbog njihove istorijske vrijednosti, prenosi Xinhua.

DMZ je ostavila podijeljenim Korejski poluotok nakon  Korejskog rata iz perioda 1950-53. godine, a koji je okončan primirjem.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'