Svijet     | 17.12.2018. 12:53 |

Humanitarni apel za pomoć Palestincima - potrebno 350 miliona dolara

FENA Internet

RAMALLAH, 17.decembra (FENA) - Palestinski ministar za društveni razvoj Ibrahim al-Shaer i humanitarni koordinator UN-a  Jamie McGoldrick u ponedjeljak s pokrenuli Plan humanitarnog odgovora za 2019. godinu na okupiranim palestinskim teritorijama, navodi se u zajedničkom saopćenju ministarstva za društveni razvoj Palestinskih vlasti i Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija (OCHA).

U Planu humanitarnog odgovora apeluje se na 350 miliona dolara pomoći u osnovnim prehrambenim proizvodima, zdravstvenoj zaštiti, pružanju utočišta, vodosnabdijevanju i sanitarijama za 1,4 miliona Palestinaca koji su označeni kao osobe u najvećoj potrebi za humanitarnom pomoći u pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.

- Humanitarna situacija na okupiranim palestinskim teritorijama još se pogoršava zbog kršenja ljudskih prava od strane izraelskog okupatora i u vrijeme manjka resursa i nedostatka finansijskih sredstava zbog politizacije humanitarne pomoći. Imamo velike brige za pružanje usluga najsiromašnijim i najranjivijim kategorijama stanovništva koje su u potrebi za humanitarnom intervencijom - izjavio je   Shaer.

- Situacija na okupiranim palestinskim teritorijama dodatno se pogoršava jer se Palestincima uskraćuje pristup zdravstvenoj zaštiti, pitkoj vodi i ostali životnim namirnicama. Istovremeno, humanitarni akteri suočavaju se s izazovima bez presedana, uključujući rekordno nisku finansijsku pomoć i rast napada kako bi se delegitimizirala humanitarna akcija - izjavio je McGoldrick.

- Ovogodišnji plan uključuje nov pristup, odražavajući ono što realno možemo ostvariti u iznimno teškoj situaciji. Potrebna je mnogo veća pomoć, i mi uistinu možemo učiniti više, ali tražimo veću podršku međunarodne zajednice - kazao je.

Plan za 2019. godinu pokriva 203 projekta koji će provesti 88 organizacija, uključujući 38 nacionalnih, 37 međunarodnih nevladinih organizacija i 13 agencija UN-a. Oko 77 posto traženih sredstava odnosi se na pojas Gaze.

Ionako teška humanitarna situacija dodatno je pogoršana od 30. marta zbog masovnog rasta broja palestinskih žrtava tokom demonstracija na granici Gaze s Izraelom. Situaciju su opteretili produžena izraelska blokada, unutrašnje palestinske podijele i ponovno izbijanje neprijateljstava, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo