Bosna i Hercegovina     | 17.12.2018. 13:23 |

Višković: Preispitat ćemo vlasništvo nad institucijama na nivou BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17.decembra (FENA) - Nova Vlada Republike Srpske (RS) insistirat će na stavu da Ured visokog predstavnika u BiH treba da bude ugašen, da strane sudije odu iz Ustavog suda BiH, kao i na reformi pravosuđa BiH, istakao je mandatar za sastav Vlade RS-a Radovan Višković.

-Nastavit ćemo da beskompromisno branimo svaku nadležnost RS, a u narednom periodu bit ćemo posvećeni vraćanju nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH, pravnim nasiljem visokih predstavnika. Preispitat ćemo vlasništvo nad institucijama na nivou BiH, koje su osnovane iz sredstava RS - ustvrdio je Višković u obraćanju entitetskom parlamentu.

Kada je u pitanju eventualno članstvo u NATO, i nova Vlada će se, naveo je, isključivo kretati u okvirima koje je definisala Narodna skupština RS-a, a to je vojna neutralnost. Smatra da se narod u tom bh. entitetu putem referenduma treba da izjasni po pitanju članstva BiH u tom vojnom savezu.

Iako RS želi evropski put, kako je kazao, to ni u kojem slučaju ne umanjuje značaj i kvalitet onosa koje RS ima s drugim partnerima, gdje je rekao da posebno mjesto zauzima Ruska Federacija.

-Također, želimo što bolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Institucije RS-a u potpunosti podržavaju politiku američkog predsjednika Donalda Trampa o nemiješanju u unutrašnje stvari drugih država - dodao je Višković iznoseći ekspoze na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Kao bitnog partnera za RS naveo je i Kinu, te dodao da će RS nastojati da svoje mjesto pronađe i u savremenim oblicima regionalnog povezivanja, pri čemu centralno mjesto ima saradnja sa Srbijom.

Višković je, obrazlažući program rada Vlade RS-a u naredne četiri godine, kazao je da zajednički cilj i zadatak jaka, stabilna i prosperitetna RS, uz naglasak da su rezultati prethodnog saziva izvršne vlasti dobra polazna osnova za dalji napredak i razvoj.

Na svim politikama će, kaže, raditi s poslovnom zajednicom i sindikatom te svim drugim kategorijama društva.

Analizirajući ekonomsku i fiskalnu politiku RS jasno je, tvrdi Višković, da postoje prepreke i izazovi koje je potrebno otkloniti, uz naglasak da je zaštita ljudskih prava i bezbjednost građana prioritet u svim politika.

S ciljem smanjena sive ekonomije plan je da bude uspostavljen efikasniji sistem fiskalizacije koji neće stvoriti dodatne troškove privrednicima jer će reforma sistema biti finansirana iz budžeta. Pred reorganizacijom je i javni sektor, odnosno javna preduzeća s ciljem ostvarivanja adekvatne dobiti i opstanka.


Najavio je i zakon o podsticajima i kreiranje registra podsticaja, ali i rast plaća u RS.

- Nova Vlada RS-a je spremna da se uspješno nosi sa svim izazovima i na te izazove ćemo odgovoriti hrabro i odlučno, jer imamo jasnu viziju kuda idemo u narendom periodu - rekao je Višković.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Vučić najavio formiranje nove Vlade najkasnije u ožujku

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta