Bosna i Hercegovina     | 17.12.2018. 14:47 |

Vlada USK izdvojila više od milion KM iz ekoloških naknada

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 17. decembra (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas je s aplikantima koji su zadovoljili sve kriterije potpisala ugovore o dodjeli sredstava iz ekoloških naknada.

Potpisani ugovori odnose se na saniranje, poticanje izbjegavanja i smanjivanje nastajanja otpada, zatim poboljšanje energetske efikasnosti na objektima od kantonalnog značaja, zbrinjavanje otpadnih voda, jačanja ekološke kulture građana i unapređivanje i izgradnju infrastrukture za zaštitu okoliša.

-Ove godine smo za ovu svrhu izdvojili milion i sto hiljada KM. Ugovori su potpisani sa sedam gradova i općina, javnim preduzećima i ustanovama, te nevladinim organizacijama. Iznos dodijeljen gradovima i općinama je oko 350.000 KM, a uspjeli smo na neki način obeštetiti i Općinu Bosanska Krupa koja je zakasnila s apliciranjem - rekao je ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je kako će sredstva koja je dobio Grad Bihać biti usmjerena na uređenje obale uz rijeku Unu u jednom od gradskih naselja.

-Mi smo kroz ranije projekte koje nismo realizirali osigurali 70.000 KM. Sada u ovoj tranši smo dobili 41.000 KM i ta sredstva smo namijenili za uređenje obale uz rijeku Unu u Midžić-Mahali. Radi se o ambicioznom projektu sa dokovima, igralištem i kompletnim uređenjem obale za koji ćemo morati ukupno izdvojiti oko 240.000 maraka, a realizirat ćemo ga iz ovih i još nekih sredstava - dodao je Fazlić.

Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović napomenuo je kako je i do sada iz ovih sredstava realiziran niz važnih i uspješnih projekata.

-Općina Ključ je ove godine dobila 15.500 KM i ta sredstva ćemo usmjeriti na sanaciju, odnosno projekt energetske efikasnosti na objektu zgrade općinske uprave. Odmah ćemo raspisati tender za izvođača radova i krenuti u realizaciju - riječi su Zukanovića.

Danas su potpisani ugovori i s javnim preduzećima i ustanovama, te nevladinim organizacijama koje će posebnu pažnju usmjeriti na promociju ekologije, a sredstva će odmah biti operativna.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana