Ekonomija     | 17.12.2018. 17:04 |

Predstavnici PPDIVUTBiH i povjerenik sindikalne organizacije s Upravom Mercatora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH i povjerenik sindikalne organizacije Mercatora BH d.o.o. Sarajevo danas su razgovarali s predstavnicima Uprave te kompanije.

Razgovor je nastavak ranije započetih aktivnosti, koje su se odnosile na uslove rada radnika i njihov položaj uopće.

Konstatovano je da se dalje traže modusi za što cjelishodnije korištenje slobodnog vremena radnika vikendom i za vrijeme državnih i vjerskih praznika, a da broj radnika ostaje isti, odnosno da se ne smanjuje.

Uz to je istaknuto da je isto tako značajno da i kupci budu zadovoljni i da svoje potrebe obavljaju u vrijeme koje im odgovara – saopćeno je iz PPDIVUT-a BiH.

U saopćenju se navodi da je takođe naglašeno da djelovanje sindikalnih organizacija u Mercatoru BH d.o.o. Sarajevo i Konzumu d.o.o. Sarajevo ima značajan uticaj na artikulisanje i kreiranje konkretnih vrsta i obima prava radnika, a „da takav oblik socijalnog dijaloga, nažalost, u drugim trgovačkim centrima ne postoji, a kako i bi ako se radnicima ne dozvoljava organizovati u sindikat“.

Ocijenjeno je da se dosadašnja praksa treba mijenjati i da bi riešenje na zadovoljstvo svih bilo da se nedjeljom najduže radi do 16.00 sati, a da se za sve državne i vjerske praznike ne radi najmanje jedan dan. Takva rješenja bi bila privremenog karaktera – navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH - Predsjedateljica Krišto u Ateni razgovarala s premijerom Hrvatske Plenkovićem

  FMON organizira razgovor o temi: Hercegovina – nekad i sad

JU BKC KS - Program 'Metropolis' otvara Damir Karakaš

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana