Bosna i Hercegovina     | 17.12.2018. 16:44 |

U pripremi Zakon o socijalnom stanovanju u Kantonu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, u saradnji s organizacijama UNHCR, CRS i “Vaša prava”, pokrenulo je izradu teksta zakona o socijalnom stanovanju u Kantonu Sarajevo kojim se prvi put pravno uređuje ova oblast.

Kako je navela resorna ministrica Amela Dautbegović, zakonom će biti uređena brojna pitanja koja se tiču prava, dodjele, upravljanja, održavanja i korištenja stambenih jedinica koje će biti stavljene u funkciju rješavanja stambenih pitanja pojedinaca i porodica koji iz različitih ekonomskih i socijalnih razloga nisu u mogućnosti da ih samostalno realizuju.

Ministarstvo je formiralo radnu grupu koja je izradila prednacrt ovog zakona, a on je predstavljen na današnjoj radionici kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva, organizacija UNHCR, CRS i „Vaša prava“ te Kantonalnog centra za socijalni rad i općina u sastavu Kantona, koji su Ministarstvu pružali podršku u pripremi ovog zakona.

- Veoma je važno za Kanton Sarajevo da se donese ovaj zakon. Trenutno imamo jedan radni materijal u čiju su izradu uključeni svi relevatni subjekti kako bi smo donijeli što bolja zakonska rješenja vezana za socijalno stanovanje - kazala je ministrica Dautbegović.

 Naglasila je da će zakonom biti obuhvaćene najranjivije kategorije stanovništva.

Po njenim riječima, to su osobe s invaliditetom, djeca bez roditeljskog staranja nakon sticanja punoljetstva, osobe u stanju socijalne potrebe, beskućnici, civilne žrtve rata, žene žrtve nasilja, ali i druge kategorije stanovništva koje nisu u mogućnosti riješiti stambeno pitanje, poput mladih bračnih parova, a koji će moći aplicirati na ‘socijalni stan’.

Pri tome mislimo na korištenje stana koji je u općinskom vlasništvu, uz plaćanje neprofitne zakupnine, a najugroženije kategorije će imati mogućnost subvencionisanja zakupnine - navela je ministrica Dautbegović.

Učesnici radionice danas su iznijeli komentare i prijedloge na tekst zakona koji bi se u formi nacrta, prema riječima ministrice Dautbegović, za četiri mjeseca trebao naći pred Skupštinom KS - saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo