Kultura     | 17.12.2018. 20:15 |

Matko Marušić u Širokom Brijegu predstavio knjigu 'Mi Hrvati'

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 17. prosinca (FENA) - Knjiga "Mi Hrvati" profesora Matka Marušića, koja kroz opis Hrvata, njihovih vrlina i mana, opisuje stoljetnu čežnju za samostalnom i slobodnom državom, predstavljena je u ponedjeljak navečer u Gradskoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Uz autora, o knjizi su govorili fra Mario Knezović i doktorandica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Antonija Hrkać.

 Knjiga je humoristična, ali i prožeta brojnim potresnim pripovijetkama o stradanjima, siromaštvu i isključenosti iz političkoga i društvenoga života. Dodirnute su sve glavne sastavnice života, od gradnje kuće i domoljublja, preko vjere i ljubavi do umjetnosti i sporta. Često duhovito, a ponekad i romantično, iznose se bolne istine i novija hrvatska povijest predstavlja kroz oči običnoga hrvatskoga čovjeka.

 - Knjiga obrađuje period od Drugog svjetskog rata pa do devedesetih godina. Knjiga je autobiografska i komična istovremena. Autor u dijalozima raspravlja na znanstveno kritičan način, gdje profesor brani svoji stajališta i ostavlja prostora i drugoj strani – kazala je Antonija Hrkać.

 Dodala je kako čitatelj stječe dojam da je i on sam dio dijaloga opisanih u knjizi.

 Ustvrdila je kako autor govori o hrvatstvu koje Hrvati niti su birali niti zaslužili, nego im je ono dano.

 - Mi Hrvati nemamo toliko vrijednih ljudi koji bi se mogli ovdje predstaviti. Ova knjiga je jedno bogatstvo koje ovdje stoji pred nama, pomiješana s emocijama – naglasio je fra Mario.  

 Podsjetio je i na emisiju u kojoj je proturječio autoru, kazavši kako autor nije pognuo glavu zbog karijerizma, nego je ostao dosljedan.

 - Ova knjiga je autobiografija memoarskog tipa koja govori istovremeno i o osjećajima i nekim činjenicama, a pisana je u prvom licu - rekao je Knezović, dodavši kako su autobiografije često svojevrsna uljepšavanja te da od toga, inače, nema koristi.

 Knjiga ima 115 pripovijetki i napisana je na čak 610 stranica.

 Matko Marušić je liječnik i književnik, rođen je u Splitu 1946., a do sada je napisao nekoliko knjiga: "Snijeg u Splitu", "Plaču li anđeli", "Medicina iznutra" i druge.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo