Svijet     | 18.12.2018. 08:58 |

Ispred zgrade mađarske TV na protestu 2.000 ljudi

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 18. decembra (FENA) - Ispred zgrade mađarske državne televizije, protestiralo je oko 2.000 ljudi zahtijevajući nezavisne medije i sudstvo i izražavajući nezadovoljstvo vladom premijera Viktora Orbana.

Uzvikivali su "prljavi Fides" i nosili plakate sa natpisima "Televizija je izgubila karakter javnog servisa", navodeći da je državna televizija postala vladino glasilo, prenosi Reuters.

Stotine policajaca bile su raspoređene na ulicama.

Prethodno je Reuters  objavio da su pripadnici osiguranja danas izbacili dvoje poslanika iz zgrade televizije nakon što su pokušali da pročitaju peticiju i dan nakon što je policija upotrijebila suzavac protiv demonstranta u Budimpešti.

Njih dvoje su zajedno sa desetak poslanika proveli noć u zgradi državne televizije u okviru demonstracija protiv politike mađarskog premijera Viktora Orbana.

U peticiji su navedeni zahtjevi sa protesta u nedjelju, među kojima su poziv na povlačenje novog zakona o radu, nezavisnost javnih medija i sudova i pridruživanje Mađarske kancelariji tužilaštva Evropske unije.

Drugi poslanici su nastavili protest u zgradi državne televizije.

U mađarskoj prijestonici je u nedjelju protestiralo oko 10.000 građana, protiv novog zakona o radu i kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana.

Jučerašnji protesti nosili su naziv "Srećan Božić gospodinu premijeru" i četvrti je u posljednjih nedjelju dana koji organiziraju ljevičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati.

Orbanova partija Fides u subotu je, reagirajući na proteste,  saopćila da je "sve očiglednije da su učesnici protesta kriminalci koje je organizirala mreža (Džordža) Soroša".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom