Ekonomija     | 18.12.2018. 11:18 |

U BiH potrebno ustanoviti tačan stepen digitalizacije za njeno nužno poboljšanje

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - BiH mora precizno ustanoviti na kojem je stepenu digitalizacije društva kako bi poboljšala trenutni nezavidan položaj - navedeno je na konferenciji "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva" koja se održava danas u Sarajevu.

Direktor kompanije GlobalGPS Haris Hadžialić rekao je da BiH, ne samo da je nerazvijena jer nije investirala u digitalizaciju nego nema ni precizinih podataka o tome gdje se po tom pitanju nalazi.

- Iako je dosta investirano i informatizaciju i digitalizaciju još ne postoje formulari institucija koje je moguće popuniti putem interneta, a i banke još uvijek traže kopije dokumenata koje bi one mogle dobiti digitalnim putem - pojasnio je Hadžialić.

Pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH Vlatko Drmić istakao je da je to ministarstvo 2017. usvojilo Politiku razvoja informacijskog društva u koju su ugrađene sve smjernice digitalne agende, a finaliziraju i rad na strategiji razvoja širokopojasnog pristupa.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kazao je da su, obilazeći kompanije u BiH, došli do zaključka da dosta zaostajemo u određenim digitalnim sistemima, zbog čega je takve zahtjeve važno uputiti nadležnim tijelima kako bi napravili pravni okvir.

Konferencija se održava u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i kompanije GlobalGPS, a predstavlja dio Programa razvoja informacionog društva BiH s ciljem promocije bosanskohercegovačke privrede i podrške usklađivanju izvozno orijentisanim kompanijama u približavanju modernim tokovima poslovanja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta