Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 13:00 |

Nova medicinska oprema na Odsjeku za nuklearnu medicinu Opće bolnice

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Opća bolnica 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' ozvaničila je danas puštanje u rad nove medicinske opreme 'dvoglave gama kamere', na Odsjeku za nuklearnu medicinu.

Kako je istaknuto, radi se o specijalnom aparatu kojim se postiže najsuvremenija dijagnostika, kakvu koriste evropski i svjetski medicinski centri.

Šefica Odjela za nuklearnu medicinu Opće bolnice Mirela Džubur Aganović kazala je novinarima da aparat omogućava rano otkrivanje i praćenje toka bolesti (za veliki broj oboljenja) kako kod pacijenata oboljelih od malignih bolesti tako i brojnih drugih kardioloških, nefroloških, endokrinoloških patoloških stanja.

- Odsad očekujemo proširenje dijagnostike, samim tim i povećan broj pacijenata - naglasila je.   

Direktor Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Zlatko Kravić u godišnjem susretu sa novinarima istaknuo je edukaciju kadra, kako internu tako i slanje kadrova te bolnice u druge centre, na kongrese i druge stručne skupove u BiH i inozemstvu.

- Bez dobre edukacije nema ni napretka u medicini, niti nove metodologije rada u liječenju pacijenata - naglasio je.

Ponosan je direktor Kravić i na opremu (novi CT I MRI aparat i dvoglava gama kamera) što su je nabavili, uz pomoć Vlade i resornog ministarstva KS. To, kaže on, znači i manje liste čekanja.

- Planiram da bi do februara naredne godine redovi, koje su za MRI u prosjeku bili sedam do osam mjeseci, biti smanjeni na četiri mjeseca. Uz poseban trud radiološkog odjeljenja, za CT dijagnostiku smo već postigli da praktično i nema čekanja, jer do 14 dana bilo koja dijagnostika nije čekanje - pojasnio je.    

Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' ima 617 zaposlenika od čega 462 zdravstvenih radnika. Tokom ove godine ukupna kapitalna ulaganja (nabavka medicinske i nemedicinske opreme) u Općoj bolnici iznosi oko šest miliona KM, od čega je Ministarstvo zdravstva izdvojilo četiri miliona KM. U ovoj godini uložili su oko 1.215.000 KM u rekonstrukciju prostora, a za interventno održavanje opreme i instalacija uloženo je oko 780.000 KM.   

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambulanta za terapiju bola Opće bolnice olakšava pacijentima terete hronične boli

Opća bolnica - Nakon pet godina u kolicima, pacijent napravio prve korake

U Općoj bolnici zvanično otvorena ambulanta za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana