Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 13:02 |

Kožul: Odluka CIK-a nije sukladna presudi Ustavnog suda, jeste Izbornom zakonu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Peredrag Kožul izjavio je novinarima da današnja odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić', ali i da je jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

- Stranke oklupljene oko Hrvatskog narodnog sabora tražit će izmjene Izbornog zakona koje bi bile sasvim u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić' - kazao je Kožul.

Da li će njegova politička opcija biti među onima iz kojih je već tokom ovog dana najavljeno da će se obratiti Ustavnom sudu povodom današnje odluke CIK-a, Kožul nije želio odgovoriti.

Iz njegove izjave novinarima proizilazi da je odluka CIK-a toliko 'svježa' da bi bilo nezahvalno očitovati se o tome prije nego HNS podrobnije sagleda ovo pitanje.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je danas odlučivala o kriterijima za kadrovsku popunu Doma naroda Federalnog parlamenta.

Opredijelila se da kriterij za to bude popis stanovništva u BiH proveden 2013. godine, odnosno princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta