Kultura     | 18.12.2018. 13:31 |

Krsmanović: Umjetnička galerija BiH iza sebe ima uspješnu radnu godinu

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 18.decembra (FENA) – Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović kazao je da su tokom 2018. godine u toj galeriji upriličene 23 izložbe, a umjetničku sezonu je okarakterizirao kao vrlo uspješnu.

Na konferenciji za novinare povodom završetka radne godine UGBiH, Krsmanović je naveo da je održan veliki broj vođenih obilazaka stalne postavke "Oprostorena intima“, izložbi iz školskog programa, kao i ostalih izložbi Umjetničke galerije BiH za školski i srednjoškolski uzrast.

- Pored ovog, održavane su i tematske radionice za sve zainteresirane učesnike koncipirane prema starosnim grupama - kazao je Krsmanović.

Istakao je da je početkom septembra počela i realizacija prvog outreach muzejskog programa u UGBiH pod nazivom "Plavi artizam“ koji pristupa radu s djecom iz autističnog spektra u kontekstu muzeja umjetnosti.

- Projekt je podržao Fond za otvoreno društvo. Svake subote održavaju se radionice za djecu iz specijalnog školskog sistema Mjedenica i učesnika koji su dio inkluzivnog sistema redovnih škola – dodao je Krsmanović.  

Kustosica u UGBiH Maja Abdomerović navela je da se od početka ove godine djela iz kolekcije Umjetničke galerije BiH nalaze na platformi Google Arts & Culture i dostupna su korisnicima širom svijeta. Također, kreirane su i četiri virtuelne izložbe.

Kako je rečeno, za kraj ove godine na navedenu platformu postavili su i 100 djela Ferdinanda Hodlera iz kolekcije UGBiH, te izložbu koja priča o Jeanne Cerani Charles Čišić i njenoj kolekciji.

- Urađen je značajan posao i konačno su sva djela iz kolekcije fotografirana i digitalizirana, što će olakšati posao budućim istraživačima - kazala je Abdomerović.

Realizirana je donacija UNESCO-a u vidu izrade šina za smještaj djela u depou.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrvatska: Dosadašnji tijek turističke sezone odličan

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'

Rezime 2022. - Zapaženi rezultati muške košarkaške reprezentacije BiH, košarkašice razočarale u Australiji

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'