Svijet     | 18.12.2018. 13:45 |

Putin: I druge zemlje treba uvrstiti u nuklearni sporazum

FENA Internet

MOSKVA, 18. decembra (FENA) - Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da ništa ne može zaustaviti Rusiju i Sjedinjene Države da pristanu da se druge zemlje pridruže Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji su potpisali  Washington i Moskva tokom Hladnog rata.

Sjedinjene Države optužuju Rusiju da izvrdava nuklearni sporazum, u navodima koje Moskva negira, i zaprijetile su povlačenjem iz sporazuma. Ostale zemlje u stanju su da razviju projektile zabranjene sporazumom jer nisu njegove potpisnice.

- Šta nas sprječava da započnemo razgovore s njima ili da pokrenemo raspravu o parametrima novog sporazuma? - upitao je Putin.

Ruski čelnik također je izjavio da Moskva lako može proizvesti i razmjestiti projektile srednjeg dometa koji se ispaljuju s kopna, ukoliko Washington ostvari svoju prijetnju i napusti istorijski sporazum o kontroli naoružanja.

Sjedinjene Države optužuju Rusiju za izvrdavanje sporazuma i prijete da će ga napustiti ukoliko Moskva ne počne da ga poštuje.

Putin je danas negirao da njegova zemlja krši sporazum, ali je istaknuo da je razvila moćne zračne i morske krstareće projektile koje bi lako mogla pretvoriti u rakete koje se ispaljuju s kopna ukoliko Washington napusti sporazum, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Partija demokratskog progresa i Partija ujedinjenih penzionera potpisale sporazum o saradnji

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu